Gdje prošlost poprima novu dimenziju

U Muzeju Međimurja predstavljeno novo međimursko zaštićeno nematerijalno dobro - Črne pisanice

U utorak, 17. listopada 2023. u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec držana je svečana promocija novog nematerijalnog dobra s područja Međimurja: „Umijeće izrade črnih pisanica i običaj sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi“.


Novo upis na listu prezentiran je javnosti upravo na isti dan kada se u svijetu slavi 20. godišnjica usvajanja UNESCO-ve Konvencije o nematerijalnoj baštini čovječanstva. UNESCO je na Općoj skupštini u Parizu 17. listopada 2003. godine usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, dok u Republici Hrvatskoj Konvencija stupa na snagu 2006. godine. Hrvatska se time obvezala provoditi zaštitu i očuvanje nematerijalne kulturne baštine te je do danas kao rezultat istraživanja, dokumentiranja i popisivanja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano 215 nematerijalnih kulturnih dobara, od kojih je 21 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Trenutno u Međimurju brojimo 16 nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih su dva upisana i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a:

1. Međimurska popevka – tradicijski napjev Međimurja  (upisano i na UNESCO-vu listu)

2. Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja sjeverozapadne Hrvatske (upisano i na UNESCO-vu listu)

3. Medičarski obrt na području SZ Hrvatske,

4. Svetomarska mikrotoponimija

5. Štrigovska skupina govora

6. Tradicijsko lončarstvo na području SZ Hrvatske

7. Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije

8. Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskome zagorju

9. Umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač

10. Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč

11. Umijeće izrade nakita – božićnog lustera na području sjeverozapadne Hrvatske

12. Umijeće sviranja na tamburama farkašicama u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj

13. Umijeće vađenja zlata – zlatarenje u Međimurju

14. Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa

15. Umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja (2022.)

16. Umijeće izrade črnih pisanica i običaj sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi u Međimurju

Umijeće izrade črnih pisanica i običaj sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi u Međimurju upisano je u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7738, a rješenje o upisu donijela je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija dana 4. listopada 2023. godine. Uz rješenje naveden je i popis nositelja kulturnog dobra:

  1. Biserka Vučenik, Donja Dubrava
  2. Marko Vučenik, Donja Dubrava
  3. KUU „Seljačka sloga“ Donja Dubrava

Črnim pisanicama posvećen je i jedan dio muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja koji je 2021. godine otvoren u revitaliziranoj fortifikaciji Starog grada Zrinskih.

Prilikom predstavljanja ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan govorila je općenito o nematerijalnim kulturnim dobrima, dok je o samim nositeljima rekla:

„Izradu črnih pisanica je od zaborava u Međimurju spasila gospođa Biserka Vučenik, koju znamo kao tetu Bibu. Teta Biba godinama radi na prezentaciji toga umijeća kroz svoje kreacije, ali i kroz edukativne radionice na kojima uči vještinu izrade črnih pisanica i mlade i starije Međimurce. Puno puta smo s njom surađivali u našem muzeju i velika nam je čast što danas možemo biti prvi i čestitati joj što je njezino ime upisano u registar nositelja umijeća nematerijalne baštine Republike Hrvatske, kao i njezinom sinu Marku Vučeniku koji je također s našim muzejom surađivao ne nekoliko projekata. Čestitamo isto tako i KUU „Seljačka sloga“ Donja Dubrava i njihovoj predsjednici Štefici Kovač koji su izuzetno aktivni i na području Međimurja, Hrvatske, ali i izvan države.“

O samom procesu izrade prijave i detaljnije o črnim pisanicama govorila je Janja Kovač, viša kustosica MMČ-a, koja je i radila na prijavi dobra. Tom prilikom je kazala:

„Specifičnost međimurskih pisanica je u prepoznatljivim posebnim motivima i crnoj boji koja dominira na oslikanim jajima te s pisanicama povezan običaj sestrenja i bratimljenja u kojem prijateljice ili prijatelji razmjenjuju pisanice, što simbolizira njihovu trajnu povezanost, gotovo kao da su krvni sestra ili brat.“  

Na što nas obvezuje tradicija bojanja pisanica i činjenica da je uvrštena u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, bilo je novinarsko pitanje na koje je odgovorila viša kustosica Janja Kovač:

„Da, ta činjenica nas više obvezuje nego što nam daje nekakva prava ili pak zadovoljstvo. Obvezuje nas u smislu zaštite tog dobra, što znači aktivno ga i dalje razvijati, prezentirati i kroz organizaciju radionica i sličnih aktivnosti prenositi budućim naraštajima, za što su zaduženi nositelji kulturnog dobra i Muzej Međimurja Čakovec. U tom smislu je važno i stalno praćenje stanja na terenu i daljnje istraživanje tog dobra.“

Na važnost tradicije bojanja pisanica s gledišta turističke ponude Međimurja osvrnuo se direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, dok se međimurski župan Matija Posavec zahvalio svim pojedincima i udrugama koje predano rade na očuvanju međimurske baštine i nesebično ju prenose na nove naraštaje.

Biserka Vučenik prenijela je svoja iskustva u stvaranju črnih pisanica prisutnim posjetiteljima, a zatim je prezentirala izradu pisanica. U tome joj je pomagao sin Marko, dok su članice KUU „Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave, Ivana i Dora, prezentirale običaj sestrinstva.

Ispred KUU „Seljačka sloga“ Donja Dubrava promociji je prisustvovala aktualna predsjednica Štefica Kovač.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content