Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Održano prvo Popularno predavanje petkom: gost dr.sc. Krešimir Sučević Međeral

Prvo predavanje iz tek započetog muzejskog programa pod nazivom Popularna predavanja petkom (PPP), održano je u petak navečer, 23. veljače 2024., u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja. Predavač koji je otvorio ciklus gostovanja poznatih i popularnih osoba bio je vrlo uspješan kvizaš dr. sc. Krešimir Sučević Međeral, najpoznatiji po HRT-ovoj emisiji Potjera. Riječ je o čovjeku nevjerojatno široke lepeze znanja, koji o sebi i svom kvizaškom hobiju ima što reći, a to je prepoznala i naša domaća publika: dvorana je bila dupkom puna.


Po završetku klasične gimnazije Krešimir upisuje studij opće lingvistike te mađarskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zagrebu.  Kasnije završava poslijediplomski studij i stječe titulu doktora znanosti na području lingvistike i hungarologije. Radio je kao  znanstveni novak u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a područje njegova znanstvenog djelovanja, kako stoji u njegovoj biografiji, su mađarsko-hrvatski jezični kontakti, sociolingvistika i antropološka lingvistika, leksikografija i terminološka istraživanja. Predavao je mađarski jezik kao vanjski suradnik na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kvizovima se zarazio još u vrijeme popularne Kviskoteke, a kasnije je i sam sudjelovao u sličnim emisijama. Kako sam kaže jak je u zemljopisu, povijesti i općenito društvenim područjima, a smatra kako je slab u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti, stripu i većini klasične glazbe.

Njegovo muzejsko predavanje imalo je povijesni štih pa su posjetitelji mogli štošta čuti i naučiti o prvim tiskovnim i kasnije elektroničkim i pub  natjecanjima u znanju. Posebno je naglasio pojavu prvih hrvatskih kvizova, počevši od 1965. godine pa do današnjih energičnih i brzih kvizova, kao što je Potjera. Opširno je govorio i o vrsti kvizova te o svojim osobnim iskustvima na tom području. Uglavnom, vrlo zanimljivo i poučno izlaganje.

Sljedeći predavač bit će ništa manje poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula. U petak, 29. ožujka na istom mjestu, u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content