oprojektu-naslovna

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine

U srpnju 2021. godine Muzej Međimurja dobio je novu muzejsku jedinicu, Muzej nematerijalne baštine pod imenom „Riznica Međimurja“ koja se prostire na dodatnih 2400 m². Novi Muzej orijentiran je na očuvanje, interpretaciju i promociju međimurske baštine obuhvaćajući nasljeđe, tradiciju, usmenu predaju, znanja i vještine.

Muzejski postav Riznice osmišljen je i izveden u sklopu projekta: „Rekonstrukcija i revitalizacija fortfikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“.  Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. / Investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine“.  Ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iznosi 40.802.742,56 HRK, od čega je sufinanciranje EU u iznosu od 34.682.280,40 HRK (85% ). Preostalih 15% financirao je glavni investitor Međimurska županija, koja je izdvojila i dodatna sredstva za troškove statičke sanacije. Projekt se provodio u partnerstvu s Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA-om, Muzejom Međimurja Čakovec i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. 5. 2017. – 30. 6. 2021. Radi se o financijski najvrjednijem projektu ulaganja u kulturnu baštinu na području Međimurske županije, ali isto tako i izvedbeno najzahtjevnijem projektu.

Uz potpunu građevinsku obnovu, odrađena je i statička sanacija fortifikacije i samih bedema, koja se pokazala iznimno važnom tijekom potresa koji su nedavno zahvatili naše područje. Obnovom su dostignuti sljedeći ciljevi:

- rekonstruirana i revitalizirana fortifikacija Starog grada Čakovec površine 2.426 m2

- rekonstruiran faksimil srušene barokne zgrade iz 18. stoljeća površine 764 m2

- osnovan i opremljen namještajem, izlošcima i inovativnim tehnološkim rješenjima novi Muzej nematerijalne baštine pod imenom Riznica Međimurja

- opremljena suvenirnica i dodatni komercijalni sadržaj (caffe bar pod zvonikom)

- opremljeni prostori za dodatne edukativne sadržaje (izložbe, konferencije i radionice)

- ostvarena prilagodba za osobe s invaliditetom s naglaskom na osobe smanjene pokretljivosti te slijepe i slabovidne osobe (podizna platforma, dizalo, linije vodilje, višejezični opisi postava i katalozi na Brailleovom pismu, višejezični audio vodiči, taktilne mape)

Već samom vanjskom obnovom fortifikacije cijeli kompleks dobiva na vrijednosti, a kreiranjem dodatnog sadržaja - Muzeja nematerijalne baštine, povećava se mogućnost korištenja cijelog kompleksa i stvaranja novih sadržaja i kulturno-turističkog proizvoda.

Suradnici na projektu (abecednim redoslijedom): Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA: Ana Kralj, Petra Pavičić, Sandra Polanec Marinović, Maša Tomašić, Mateja Živčec

Međimurska županija: Matija Posavec, Darko Radanović, Anita Strnišćak

Muzej Međimurja Čakovec: Maša Hrustek Sobočan, Janja Kovač, Ana Šestak

Turistička zajednica Međimurske županije: Rudi Grula