U srcu Međimurja

Međimurje je kraj ugodan kao raj. U njegovom srcu je Čakovec. Grof Čaki (Csaky) u prvoj polovici 13. stoljeća ovdje je podigao drvenu utvrdu nazvanu Čakov toranj (Chakia turris). Tako je nastala Csaktornya, Čakovec. Plemići i velikaši obitelji Zrinski još su u 16. st. gradu udahnuli hrvatski pečat, pečat Europljana. U drugoj polovini 19.stoljeća grad dobiva prvu željezničku prugu u Hrvatskoj, pokreće se industrija, uvodi električna rasvjeta, otvara se telefonska centrala, grad se razvija i raste sve do današnjih dana.

Čakovec je danas mali grad za velike emocije. U jesen Čakovec miriše na suho voće i plodove zemlje. U proljeće ima aromu cvijeća koje se budi, zimi je čakovečko nebo poput čipke koja ukrašava hladne dane, a ljeti grad vibrira i pulsira brzim ritmom života. Idealan je za odmor duše, zaron u bogatu povijest velikana Zrinskih, opuštanje uz međimurske gastro delicije ili sudjelovanje u događajima: Fašnik, Festival jagoda, Jesenska rapsodija, Advent u gradu Zrinskih ili Porcijunkulovo, jednom od top-događanja u Hrvatskoj.

Čakovec je višestruki nositelj titule najuređenijeg grada u kontinentalnoj Hrvatskoj, jedan od najpoželjnijih gradova za život u domovini i perspektivno sjecište gospodarskih tokova. Čakovec su umjetnici, sportaši, vizionari, obrtnici, poduzetnici, stratezi i građani – ljudi odani kraju i marljivosti.

U srcu Čakovca nalazi se Stari grad Zrinskih.

about-1

Stari grad Zrinskih

Ugled i status u europskim plemićkim krugovima obitelj Zrinski stvarala je punih 150 godina. Dio sjaja i digniteta prelijevao se na Čakovec i Međimurje, u čiji posjed dolaze sredinom 16. stoljeća. Ratnici, vojskovođe, plemenitaši i banovi Zrinski gradu Čakovcu dali su kulturnu prepoznatljivost, doveli franjevce i razvili društveni život. Najimpresivnija graditeljska ostavština ove plemićke obitelji upravo je čakovečki Stari grad.

about-2

Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Muzej Riznica Međimurja nastao je u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“. Ukupna vrijednost projekta je 40.802.742,56 kn. Projekt je u visini od 85% sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Vodeći partner na projektu bila je Međimurska županija, a partneri Muzej Međimurja Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Turistička zajednica Međimurske županije.


Rekonstrukcijom je obuhvaćena obnova postojećih dijelova fortifikacije površine 2.426 m2 i ponovna izgradnja zgrade iz 18. stoljeća (764 m2) koja je srušena 1977. godine zbog dotrajalosti. Ostvarenje će pogodovati oblikovanju novog sloja muzejske publike promoviranjem otvorenosti muzeja prema lokalnoj zajednici u kojoj djeluje, promicanju koncepta materijalne i nematerijalne kulturne baštine u javnosti širokim spektrom edukativnih i popularnih programa kao i obogaćivanju kulturno-turističke ponude Međimurske županije, Sjeverozapadne Hrvatske te centralne Europe kojoj Međimurje gravitira.

Ukupna vrijednost projekta / milijuna kuna = 40.8

Sufinancirano iz europskog fonda = 85%

Obuhvaćena površina rekonstrukcije / m2 = 2426

about-3