Neke od priča koje vas očekuju u Riznici Međimurja

Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, a na prvom katu je postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom „Minijature“.

Ulaz - suvenirnica

tlocrt-ulaz-HR

Prvi kat - MINIJATURE

Postav „Minijature“ posvećen je nematerijalnoj i usmeno predajnoj baštini Međimurja. Sastoji se od dva dijela. U prvom su prezentirana nematerijalna dobra koja nalazimo na području Međimurja kao što su tradicijski obrti, zaštićene skupine govora, prakse i običaji i folklorno stvaralaštvo. Drugi dio posvećen je usmeno-predajnoj baštini Međimurja u kojem se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te narativima o nadnaravnim bićima koji su se usmenim putem prenosili i očuvali do danas.

Saznajte više o:
1. Učionica
2. Govori i toponomija
3. Glazba / popevka
4. Zlatarenje i čipkarstvo
5. Medičarstvo, lončarstvo, dječje igračke, cekari
6. Kinč, luster, jaslice, pisanice
7. Pikač i lafre
8. Vinko Žganec i UNESCO galerija
9. Pozoj
10. Mitovi i legende

"Međimurska popevka" upisana je 2018. godine na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

tlocrt-kat-HR

Prizemlje - STOLJEĆA UTVRDE

Stalni postav „Stoljeća utvrde“ smješten u prizemlju usredotočen je na sam čakovečki Stari grad, njegov razvoj i izvornu namjenu, kao i teme koje su s njime povezane. Prezentiran je sustav obrane čakovečke utvrde te način ratovanja u srednjem i ranom novom vijeku. Poseban je naglasak stavljen na razloge utamničenja osoba od razdoblja 16. stoljeća do danas preko primjera visokih vojnih zarobljenika, žena optuženih da su vještice ili suradnika NOB-a u 20. stoljeću. Iako ovaj postav obrađuje razdoblje od 13. do 20. stoljeća, najviše je tema povezano s razdobljem gospodstva obitelji Zrinski (1546. – 1691.) koja je ostavila najvidljiviji trag na kompleksu čakovečkoga Starog grada te je najzanimljivija široj javnosti.

Saznajte više o:
1. Razvoj čakovečke utvrde
2. Razvoj oružja i opreme
3. Tamnice
4. Život u čakovečkom Starom gradu
5. Vojni pohodi / čardak
6. Prostor za djecu / igraonica

Bijaše veoma sjajan i prostran, izvrsno utvrđen protiv turske sile, gotovo sa svih strana opkoljen močvarom koja je sprječavala potkopavanje.

tlocrt-prizemlje-HR