Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Monodrama "Ana Katarina Zrinski" očarala publiku

U Starom gradu u Čakovcu, u autentičnom povijesnom lokalitetu nekadašnjeg doma obitelji Zrinski, glumica Ana Vilenica postavila je i odigrala monodramu „Ana Katarina Zrinski“. Radi se o jednom od najpotresnijih prikaza heroine 17. stoljeća koju je zadesila teška tragedija gubitka supruga, djece, posjeda i najvažnije – imena.


Drama se izvodila povodom dana oproštaja Petra od Ane Katarine Zrinski (rođ. Frankopan), 13. travnja 1670. godine, pred odlazak u Bečko Novo Mjesto, nakon kojeg nažalost više neće vidjeti supruga živog, a obitelj Zrinski će doživjeti propast.

Ova izvedba je pokazala virtuozno glumačko umijeće glumice na gotovo praznom prostoru pozornice, s jednom stolicom u sredini, mnoštvom ispisanih listova papira po podu koja su predstavljala Anina pisma i dvama rekvizitima – krunicom i mačem. Glumica u monologu radi osvrt na Zrinskofrankopansku urotu kroz žensku priču grofice Ane Katarine Zrinski, rođene Frankopan, žene Petra IV Zrinskog. Ana Katarina bila je hrvatska književnica i diplomatkinja, a bila je poznata kao prva žena u banskoj Hrvatskoj koja se bavila ne samo sabiranjem i prevođenjem molitvi, posebno s njemačkog jezika, već je i sama pisala književne tekstove. Priča s kojom nas upoznaje glumica Vilenica daje nam uvid u osobni obiteljski život grofice Ane i tragedije koje su je snašle.

Ana Vilenica rođena je u Rijeci, a osim što glumi, producira kazališne predstave i filmove, piše filmske scenarije i režira. Predaje kolegij “Gluma pred kamerom” na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta VERN’. Ova multitalentirana umjetnica ujedno je i ravnateljica hrvatske drame u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Fotografije: Silvio Benč

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content