Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Održana konferencija za novinare povodom 70. obljetnice Muzeja Međimurja Čakovec

U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja 28. veljače 2024. održana je konferencija za novinare povodom 70. obljetnice postojanja Muzeja Međimurja Čakovec. Retrospektivu rada najpoznatijeg i najposjećenijeg međimurskog muzejskog prostora iznijela je ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.


Gradski muzej Čakovec je osnovan 19. veljače 1954. godine kao ustanova, a osnovao ga je tadašnji Narodni odbor Općine Čakovec. Novootvorena ustanova definirana je kao kompleksan muzej zavičajnoga tipa, što je i danas. Od samih početaka muzejska sakupljačka politika vezana je isključivo na područje Međimurja, a karakter muzeja definiran je kao kulturno-prosvjetni. Muzej je u začetku imao dva zaposlenika: direktora i kustosa Aleksandra Schulteisa, akademskoga kipara i velikoga entuzijasta u očuvanju kulturne baštine te Stjepana Leinera, administrativnoga službenika, fotografa i preparatora.

U početku su otvorene četiri izložbene prostorije stalnoga postava u vanjskoj zgradi Staroga grada (fortifikaciji). Kvadratura prostora za izložbene prostorije te za ured i muzejsku čuvaonicu iznosila je u vrijeme otvorenja muzeja 136 m². U vrijeme otvorenja muzejski fundus brojio je 854 predmeta. Formirane su ove zbirke: arheološka, etnološka, historijska, kulturno-historijska, zbirka NOB-a, umjetnička i numizmatička.

Usporedbe radi - danas Muzej Međimurja Čakovec raspolaže s fundusom od gotovo 31.000 predmeta podijeljenih unutar 53 zbirke. Prvobitne zbirke s vremenom su prerasle u Arheološki, Etnografski, Kulturno-povijesni i Povijesni odjel s mnogim specijaliziranim zbirkama.

Muzej obitava u Starom gradu u Čakovcu, no moramo razlikovati ta dva pojma. Kompleks Starog grada nosi svoj posebni status kulturnog dobra.

Stari grad Čakovec stavljen je pod zaštitu te dobiva status kulturno-povijesnog spomenika Rješenjem Konzervatorskoga zavoda Hrvatske u Zagrebu 1. srpnja 1955. godine. Godine 1962. vlasnikom Staroga grada postaje Muzej.

Danas je to najveći profani (svjetovni) spomenik Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku.

U našem slučaju radi se o vrlo specifičnoj situaciji da se Muzej mora brinuti i o obnovi kompleksa Starog grada. Nismo poput nekih muzeja koji se mogu baviti isključivo muzejskom djelatnošću, naša briga seže i do pronalaženja financiranja za sve radove, moramo tijesno surađivati s Konzervatorskim odjelom, pratiti i voditi sve građevinske radove i konstantno se brinuti o obnovi i održavanju.

Muzej Međimurja Čakovec danas kotira vrlo visoko u nacionalnom muzejskom rangu. Istakli smo se unazad nekoliko godina na nekoliko razina – po broju provedenih projekata EU fondova, građevinskoj obnovi Starog grada, s nagrađenim modernim stalnim postavom Riznice Međimurja, s visokim postotkom inventirane građe, digitalizirane građe i dokumenata, inovativnim pristupom kod edukacijskih programa, da navedem samo neke, te nas često navode, u Hrvatskom muzejskom društvu i Muzejskom dokumentacijskom centru, kao krovnim muzejskim institucijama, drugima kao primjer dobre prakse.

Muzej će čitavu godinu slaviti svoju obljetnicu raznim programima. Evo započeli smo sa ciklusom „Popularna predavanja petkom u MMČ-u“, novom formom događanja, te ćemo svaki zadnji petak u mjesecu imati jednu poznatu osobu iz područja znanosti, književnosti, glazbenog i javnog života kao predavača. Krenuli smo i sa ciklusom edukativno-kreativnih radionica svakog 14. dana u mjesecu s nekim od nositelja vještina ili umjetnikom.

Središnje slavlje biti će niz događanja kroz čitav mjesec svibanj: otvorenje izložbe „Oton Iveković – slikareva posveta Zrinskima“ koju pripremamo u suradnji s dr.sc. Snježanom Pintarić, zatim otvorenje dokumentarne izložbe: „Stari grad Čakovec – naš dom“, Dani otvorenih vrata stalnih postava, Dani otvorenih vrata arheološkog kompleksa Svete Jelene u Šenkovcu, manifestacija „Mali školski kustosi“, predavanje dr.sc. Nataše Štefanec o Jurju Zrinskom te svečanost obljetnice 29.5. koja se poklapa s Danom grada Čakovca. Osim toga, u pripremi je i monografija o Starom gradu u Čakovcu te novi vodič stalnim postavom Riznice Međimurja koji će svjetlo dana ugledati tijekom ove godine.

Početkom mjeseca svibnja čeka nas i odlazak u Portugal na finale izbora Nagrade za najbolji europski muzej (EMYA – European Museum of the Year Award) za koji smo nominirani i uspješno prošli u finalni izbor, kao jedini hrvatski muzej.

U ime osnivača muzeja govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši kako Međimurje prirodnim znamenitostima i kulturno-povijesnom baštinom nadilazi svoje granice. Odlučili smo to snažno sačuvati, jer kroz kulturu i najviše projiciramo naš identitet koji je naša najveća vrijednost. Obnovom Rizinice unijeli smo novi život u cijeli taj prostor. Vidi se to po broju posjetitelja, raznim manifestacijama, izložbama i svega što Muzej radi. Ovih 70 godina je jasni pokazatelj da nam se kultura isplati, moramo ju čuvati te u nju ulagati - kazao je, među ostalim Posavec, čestitavši svim prijašnjim sadašnjim muzejskim djelatnicima jubilarnu godišnjicu MMČ-a.

Logotip obilježavanja 70. obljetnice MMČ-a osmislila je i izradila akademska umjetnica Rusa Trajkova, a napravljen je u duhu konstruktivizma. Predstavlja usmjerenost na izgradnju i produktivnost koja prati naš muzej zadnje desetljeće.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content