Gdje prošlost poprima novu dimenziju

“Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein”, izložba posvećena jednoj od najpoznatijih čakovečkih obitelji međuratnog razdoblja

U Muzeju Međimurja Čakovec povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein otvorena je izložba “Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein” posvećena jednoj od najpoznatijih čakovečkih obitelji međuratnog razdoblja, koja je imala veoma važnu ulogu u kulturnom i sportskom životu Međimurja i Čakovca dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća.

Autorica izložbe je Ana Šestak, viša kustosica povijesnih zbirki.


Lili Legenstein posjetila je na poziv Muzeja Međimurja Čakovec krajem 2018. godine Gradsku kavanu, nekadašnju Kavanu Royal, i tom nam je prilikom djelomično uspjela dočarati život svoje obitelji u Čakovcu između dvaju svjetskih ratova. Lili je u razgovoru tom prilikom istaknula jednu zanimljivost, tj. da su ona i njezin brat „bili odgajani za uspjeh”. Zapravo je život cijele obitelji Legenstein bio iznimno aktivan i svi su članovi obitelji bili uspješni ljudi.

Otac Geza Legenstein (Murska Sobota, 7. 11. 1898. — Zagreb, 8. 12. 1982.) bio je talentirani glazbenik, vrlo je dobro crtao te su ga suvremenici smatrali „univerzalnim sportašem“ jer se uspješno ogledao u nizu sportova od kojih dakako treba izdvojiti stolni tenis i tenis. Majka Elizabeta (Moščanci, 3. 1. 1899. – Zagreb, 26. 5. 1958.) bila je prva jugoslavenska reprezentativka u stolnom tenisu te je 1930. godine postala prva službena prvakinja Kraljevine Jugoslavije.

Lili Legenstein (Murska Sobota, 6. 11. 1923. – Zagreb, 19. 11. 2021.) od malena je pokazivala izvanredan osjećaj za ritam i interes za glazbu. Završila je privatnu baletnu školu Troyanoff i Državnu glumačku školu u Budimpešti pod umjetničkim imenom Lili Čaki (Csáki). Karijeru je započela u budimpeštanskom kazalištu, no prekinuo ju je Drugi svjetski rat. Nakon rata dobila je priliku započeti svoju umjetničku karijeru u Hrvatskoj u Narodnom kazalištu Ivan Zajc u Rijeci. Od 1951. godine do svojeg umirovljenja bila je stalna članica Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija. No, još je dva i pol desetljeća u starosnoj mirovini Lili Čaki angažirana kao koreografkinja, savjetnica i glumica u različitim Komedijinim projektima. Gostovala je u Ljubljani, Trstu, Beogradu, Dubrovniku, Splitu ,Zadru, Karlovcu, Osijeku i Puli te je u karijeri odigrala sveukupno 80 uloga i postavila 40 koreografija. Godine 1998. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića koji se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge u kulturi, 2010. ovjenčana je Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla te je 2016. godine proglašena počasnom građankom Čakovca.

Ladislav – Laci Legenstein (Čakovec, 19. 11. 1926. – ) naslijedio je sportski duh svojih roditelja. Uspješno je igrao stolni tenis, odbojku, nogomet i tenis kojim se profesionalno počeo baviti u klubu Montažno u Zagrebu početkom 50-ih godina 20. stoljeća. Godine 1952. bio je među petoricom najboljih igrača u Jugoslaviji, a s prijateljem iz djetinjstva, Vladimirom Petrovićem, u parovima je osvojio državno prvenstvo 1953. i 1954. godine. Godine 1955. emigrirao je u Njemačku gdje je nastavio uspješnu tenisku i trenersku karijeru. Laci danas živi u udaljenom Walldorfu i nažalost zbog poodmaklih godina nije u mogućnosti posjetiti našu izložbu koju je obogatio svojim sjećanjima i predmetima poklonjenim Muzeju.

Na temelju bogate fotodokumentacije te novinskih članaka, plakata i dokumentacije, došli smo do nekih dosad nepoznatih saznanja o obitelji, otkrili kako su ih suvremenici doživljavali, ali i dokazali ili osporili neke tvrdnje koje nalazimo u literaturi. S obzirom na ograničenost prostorom, iz doista iznimne ostavštine Lili Legenstein koju je za izložbu ustupila nasljednica Lili Legenstein, kao i građe koju su Muzeju poklonili Lili i Ladislav Legenstein, za ovu su izložbu odabrani predmeti važni za teme koje izložba obrađuje i koji potvrđuju priču koja je izložbom ispričana.

Fokus izložbe je na obitelji i njihovom životu u Čakovcu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Središnji dio posvećen je Kavani Royal koja je bila najvažniji izvor obiteljskih prihoda, uz Kavanu je vezan njihov status u gradu, a bitna je i za prikaz jednoga, bogatog i povlaštenog, sloja građanstva u međuratnom razdoblju. Uz Kavanu su vezani i sport i glazba, najvažnije stvari za Legensteine, a obrađeni su i Drugi svjetski rat koji je drastično promijenio život obitelji te cjelokupna umjetnička karijera Lili Legenstein koja je povod ove izložbe.

Andrija Večenaj dizajnirao je postav izložbe kojom dominiraju uvećanja pažljivo odabranih fotografija te dva crna boksa od kojih jedan predstavlja tamnu komoru za razvijanje fotografija, a drugim se, simboličnom crnom bojom, želi što zornije prikazati stradanje obitelji u Drugom svjetskom ratu. Izložba nije opterećena velikim količinama teksta na plakatima , već su na tzv. harmonikama uz fotografije priloženi kratki tekstovi koji prate teme obuhvaćene izložbom.

Posjetitelji mogu na izložbi vidjeti mnoštvo obiteljskih fotografija, plakate koji najavljuju različita događanja, predmete vezane uz njihovu športsku karijeru, kao i predmete vezane uz kazališnu karijeru Lili Legenstein. Fotografije Kavane Royal i skladba Geze Legensteina koja se može čuti na izložbi približit će posjetiteljima atmosferu u najelitnijem čakovečkom lokalu u međuratnom razdoblju.

Priča o obitelji Legenstein daleko je kompleksnija od onoga što se može prikazati na izložbi, ali smatramo da se može iščitati životni put jedne obitelji koja je obilježena podrijetlom i karakterima svojih članova, ali i vremenom i okolnostima u kojima su živjeli.

Izložba se može razgledati u Izložbenom salonu muzeja Međimurja Čakovec do 24. ožujka 2024. godine.

(Ana Šestak, viša kustosica)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content