Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Radionice izrade črnih pisanica i izložba črnih pisanica

Iza nas već je i druga odrađena radionica u sklopu ciklusa radionica s nositeljima vještina u 2024. godini, točnije, 14. ožujka 2024. održane su dvije radionice izrade črnih pisanica pod vodstvom gospođe Biserke Vučenik, nositeljice vještine. Na prvoj su radionici sudjelovali učenici šestog i sedmog razreda III. OŠ Čakovec s profesoricom Sanjom Janušić, a na drugoj učenici 4. B razreda s razrednicom Ivanom Pongrac, također iz III. OŠ Čakovec. Radionice izrade črnih pisanica organizirane su u suradnji s Knjižnicom Nikola Zrinski Čakovec.


Postupak izrade črne pisanice počinje iscrtavanjem kontura voskom na ljusci jajeta pomoću drvenog štapića na čiji je vrh namotan komad bakrene žice oblikovan kao kljun – kičica. Kičica se nadnosi nad svijeću, a kad se dovoljno zagrije umače se u vosak. Iscrtavaju se motivi i vertikalno se ispisuje poruka. Polja unutar iscrtanih kontura se zatim ukrašavaju flomasterima ili tintom i pune se voskom (čoskaju se), jednakom tehnikom kao što se iscrtavaju konture. Iscrtana pisanica se oboji u crnu boju potapanjem jajeta u vodu u kojoj smo prije prokuhali čađu i boju za tkanine. Posljednji korak je brisanje voska toplom pamučnom krpom, a ispod njega ostaje vidljiva izvorna boja ljuske te šarene boje.

Črne pisanice izrađivale su se u Međimurju za Pisanu nedelju, odnosno nedjelju nakon Uskrsa. Njihova izrada je vrlo zahtjevna, a svaka črna pisanica je minuciozno izrađeni unikat. Specifične su po svojo crnoj boji podloge i floralnim motivima koji upućuju na usvajanje barokne kulture plemića i građanstva među seoskim stanovništvom Međimurja. Dosadašnja istraživanja upućuju na mogućnost da su se ovakve pisanice izrađivale oko 1860-ih na području donjega Međimurja.

Pisanice su sastavni dio običaja „sestrenja“ i „bratimljenja“. Dva mladića ili dvije djevojke se „bratime“ i „sestre“ tako da jedan drugom naizmjenično pružaju pisanice u ruku uz istovremeno govorenje: „Sestra, nevesta, / Za naveke sestra“ ili „Brat, brat, / Za naveke brat.“ Ovaj je običaj odjek raširenog južnoslavenskog običaja, a u pisanim izvorima zabilježen je već 1895. godine.

Osim u običaju „sestrenja“ i „bratimljenja“, pisanice su se koristile i kao poklon u vrijeme Uskrsa. Tako bi kuma darovala kumče, prijateljice jedna drugu, pa čak i mladići djevojke o čemu govore prigodni natpisi na njima poput: „Ovo se jaje za poljubac daje.“

Umijeće izrade črnih pisanica i običaj sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi u Međimurju upisano je u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7738. a rješenje o upisu donijela je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija dana 4. listopada 2023. godine. Uz rješenje naveden je i popis nositelja kulturnoga dobra: Biserka Vučenik (Donja Dubrava), Marko Vučenik (Donja Dubrava) i KUU Seljačka sloga (Donja Dubrava). Črnim pisanicama posvećen je i dio muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja koji je 2021. godine otvoren u revitaliziranoj fortifikaciji Starog grada Zrinskih.

Dana 14. ožujka 2024. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja otvorena je dokumentarna izložba o zaštićenom nematerijalnom dobru črnim pisanicama i običaju sestrenja i bratimljenja. Postav su pripremile muzejska pedagoginja Ines Virč i etnologinja Janja Kovač uz svesrdnu suradnju Biserke Vučenik, Marka Vučenika, autora izloženih fotografija te Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec. Uz brojnu publiku, uglavnom mladih i djece, otvorenju su nazočili etnologinja dr. sc. Mirela Hrovatin iz Ministarstva kulture i medija, ravnateljica čakovečke knjižnice Ljiljana Križan, županijska pročelnica Nives Kolarić Strah, ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan i knjižničarka Sandra Mikac.

Izložba će biti otvorena do 14. travnja 2024.

Autor fotografija je Marko Vučenik.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content