Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba "Stari grad Čakovec - naš dom"

Izložba „Stari grad Čakovec - naš dom“, otvorena u petak, 24. svibnja u Multimedijalnoj dvorani MMČa, ima svrhu osvijestiti našu pripadnost i bliskost jednom važnom povijesnom zdanju koje doskora obilježava 700-ti rođendan. Postav na pristupačan i razumljiv način dočarava fascinantan put koji su čakovečki Stari grad i njegovi stanari prošli od prvih povijesnih zapisa do danas. Polazišna točka – Čakov turen, bila je nadasve skromna, da bi se u nadolazećim stoljećima Čakovec uzdigao do hrvatske banske rezidencije, novčarskog središta, značajnog vojnog uporišta, izvorišta kulturnih pregnuća, zanimljive carske ljubavne romanse i toplog doma mnogih velmoža, građana, seljaka, zanatlija i službenika, okupljenih na jednom mjestu i barem pod kapom nebeskom posve jednakih.


Izložba o stanarima Staroga grada počinje s grofom Čakom, koji je svoj vijek proživio, koliko-toliko, u miru i spokoju. Njemu dugujemo ime našega grada. Novi gospodar, nesretni ban Stjepan II. Lacković puno je gore prošao. Upleo se jadan u staleške svađe i gadno nastradao izboden mačevima na Krvavom saboru križevačkom 1397. godine. Nakon Lackovića u Čakov turen dolaze vješti i spretni bankari Ernušti. Ali zlo nikad ne miruje pa se iz svojih azijskih zabiti iznenada pojavljuju ratoborne Osmanlije. Zagorčali su život narodima koji su im stajali na putu. No svako zlo u stopu prati tračak dobra pa je povijest Hrvatima olakšala muke podarivši im Zrinske. Bili su to kuražni ljudi, smjeli i srčani, odlučni da Hrvati sami gospodare svojom zemljom. Bečki vlastodršci nisu to smatrali poželjnom osobinom svojih podanika. Pale su glave.

Nakon tragedije Zrinskih, Stari grad polako propada, a onda dolazi novi gospodar, češki grof Ivan Mihovil Althan. Taj je čovjek imao vrlo lijepu ženu: vrckavu, duhovitu, vatrenu, koketnu itd. – španjolsku markizu Mariju Pignatelly Althan. Tu počinje jedna klasična ljubavna priča s čijim se pojedinostima možete upoznati na izložbi. Nakon toga ljubav nije više u prvom planu jer u Stari grad dolaze prvi kapitalistički poduzetnici – Feštetići. U vlastitom domu podižu tvornicu šećera. Šećerana nije doživjela ni punoljetnost, a vrijeme se već dokotrljalo do prve polovine 20. stoljeća, kada nekadašnju raskošnu rezidenciju najslavnijih hrvatskih muževa nastanjuje gradska sirotinja. Ispod zidina palače grade se svinjci i kokošinjci.

1954. godine u jednom manjem dijelu fortifikacije otvoren je prvi međimurski muzej - Gradski muzej Čakovec, kasnije preseljen u palaču pod nazivom Muzej Međimurja Čakovec.

U Starom gradu 1972. godine otvara se jedan od prvih diskača. Nazvali su ga Rupa. Kako i inače sve rade temeljito, tako su i rock prigrlili u tolikoj mjeri da Čakovec postaje poželjna destinacija nekih od najpoznatijih svjetskih rock sastava. Da sve bude još življe i veselije u Stari grad 1978. dolazi i prva međimurska radijska postaja, Radio Čakovec.

O svemu tome, pa i puno više od toga govori izložba „Stari grad Čakovec – naš dom“ koju možete razgledati do 23. lipnja 2024. godine u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja. Autor postava je mr. sc. Zlatko Bacinger.

Foto: Silvio Benč

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content