Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Obilježen 70. rođendan Muzeja Međimurja Čakovec uz svečano otvorenje izložbe: „Oton Iveković – Slikar Zrinskih“

Sedamdesetu obljetnicu djelovanja, Muzej Međimurja Čakovec obilježava nizom muzejskih događanja, no jedno od njih svakako zaslužuje iznimnu pozornost naše javnosti. Riječ je o izložbi Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, koja je otvorena u petak, 10. svibnja 2024. u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.


Izložba nosi naziv „Oton Iveković – slikar Zrinskih“, iz razloga što je Iveković dobar dio svog slikarskog opusa posvetio upravo Zrinskima. Izložba, prema riječima autorice postava, renomirane povjesničarke umjetnosti i muzejske savjetnice dr. sc. Snježane Pintarić, prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti“.

Svečano otvorenje je upriličeno u prostoru atrija palače Zrinskih. Uvodnu riječ održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, koja je u prigodi 70. obljetnice Muzeja istaknula zasluge svih dosadašnjih ravnatelja i muzejskih djelatnika te izrazila zahvalnost posjetiteljima muzejskih događanja i pratiteljima kulturnih zbivanja u Muzeju Međimurja Čakovec.

„Bez naše vjerne publike i ljudi koji su nam moralni oslonac uzaludna bi bila naša nastojanja da nakon tehničke obnove, Starome gradu Zrinskih smišljenim aktivnostima udahnemo i dušu koju je kao višestoljetni obiteljski dom nekad imao. Stoga je nama muzealcima, ali i svim Međimurcima, osobito drago da su se slike Otona Ivekovića, kako je u svom izlaganju istaknula autorica izložbe, nakratko vratile u Čakovec, u prostor koji je nadahnjivao umjetnike, od Otona Ivekovića do današnjih književnika, filmskih i kiparskih stvaraoca“, kazala je Hrustek Sobočan.

Velikom broju nazočnih obratili su se izaslanica ministrice kulture i pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, predsjednica Upravnog vijeća Muzeja Karolina Juzbašić te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini koja je i otvorila izložbu. S postavom i odabranim djelima Otona Ivekovića posjetitelje je upoznala autorica dr. sc. Snježane Pintarić. Otvorenju je prisustvovala i ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba.

Kulturni program izvele su članice nagrađivanog Ansambla Pučpuljike pod dirigentskom palicom Andree Ščapec.

Izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2024., a posjet izložbi je besplatan, od ponedjeljka do nedjelje, u radno vrijeme muzeja.

Za sve Čakovčance, Međimurce, a i šire, ova izložba je jedinstvena prilika za vidjeti djela koja se po značaju i kvaliteti mogu slobodno zvati hrvatskim nacionalnim blagom.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content