Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Muzej Međimurja Čakovec pozicionirao se među najbolje europske muzeje

U jakoj konkurenciji za EMYA 2024 Award Muzej Međimurja Čakovec plasirao se u finale


Muzej Međimurja Čakovec ove godine bio je jedini predstavnik Hrvatske na izboru za najstariju europsku nagradu iznimnog renomea koja se dodjeljuje muzejima, nagradu "Europski muzej godine" (European Museum of the Year Award – EMYA) koju dodjeljuje Europski muzejski forum. Tako se naš muzej našao u viskom društvu najboljih europskih muzeja, a ulazak u samo finale izbora od iznimnog je značaja i predstavlja veliko priznanje muzejske struke.

Konferencija EMYA 2024 i sam izbor održani su u gradu  Portimãu, u Portugalu u trajanju od 1. - 4. 5. 2024. U izboru je bilo 50 muzeja iz 27 zemalja, a Muzej Međimurja Čakovec ušao je u samo finale. Žiri čine 10 članova iz raznih zemalja, koje imenuje i postavlja Upravni odbor Europskog muzejskog foruma (EMF), a sastoji se od priznatih stručnjaka u području kulture. EMF/EMYA jedna je od vodećih organizacija u Europi za razvoj javne kvalitete europskih muzeja.

Glavnu nagradu odnio je laponski muzej Sami Museum SIIDA, no Muzeju Međimurja uručeno je priznanje i certifikat za nominaciju u finale.

Na konferenciji za medije koja je u ponedjeljak 6. svibnja održana u Riznici Međimurja ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan kazala je:

„Muzej je pohvaljen za izniman trud u revitalizaciji kulturne spomeničke baštine, za novi stalni postav Riznice Međimurja, a pogotovo za rad sa zajednicom tj. za sve radionice, edukacije i manifestacije koje provodimo u muzejskim prostorima u suradnji sa vrtićima, školama, udrugama i građanima. Iako naš muzej nije odnio glavnu nagradu, za nas je certifikat za nominaciju u finale isto tako „zlatan“ i jednako važan.

Biti nominiran u finale od jedne takve vrhunske organizacije velika je čast, ali i potvrda da naš muzej radi po visokim europskim muzejskim standardima i da kvalitetom možemo stati uz bok mnogim većim muzejima koji imaju više zaposlenih, više sredstava za programe, ili su locirani u velikim europskim turističkim gradovima pa priljev turista dolazi automatski.“

Dodjeli renomirane nagrade za muzej godine u Europi prisustvovali su uz ravnateljicu Muzeja kustosice Ana Šestak i Janja Kovač, direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula te župan Međimurske županije Matija Posavec koji je među ostalim, na konferenciji za medije istaknuo ponos činjenicom da je Međimurska županija osnivač takve angažirane i priznate ustanove.

„Kriterij odabirao bio je koliko se ljubavi, pažnje, angažmana posvećuje kulturnim, baštinskim vrijednostima na jednom prostoru. Naša Riznica Međimurja je rezultat toga, predanosti i želje da jačamo naš identitet koji je temeljen na iznimnim povijesnim i kulturnim vrijednostima. Da našu baštinu i blago čuvamo od zaborava. Ovo je podstreg svim djelatnicima Muzeja, a ljudi koje muzej svojim programima okuplja su naša najveća vrijednost“, rekao je prigodno župan Posavec.

EMYA dodjeli u Portugalu je nazočila i Zvjezdana Antoš, koordinatorica Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku, koja je Muzej Međimurja Čakovec  i preporučila za nominaciju. Financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content