Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Održana IV. Zrinijada u organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja dana 5. lipnja 2024. u Muzeju Međimurja Čakovec

U srijedu, 5. lipnja 2024., održana je IV. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, u znanju o povijesti obitelji Zrinski. U ovogodišnjem natjecanju, koje se održalo treću godinu za redom u Muzeju Međimurja Čakovec –suorganizatoru i muzeju domaćinu, u trajanju od 11 do 17 sati, sudjelovali su natjecatelji iz 12 hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske.


Četveročlane timove učenika pripremali su i pratili njihovi mentori, a predvodili kapetani timova. Timovi su se hrabro zajednički borili i okušali u više izazova. Naime, za pobjedu u Zrinijadi timovi su morali pokazati znanja i vještine, vezane uz povijest obitelji Zrinski i vrijeme u kojem su živjeli, ali i snalažljivost i timski duh! Timovi su morali uspješno proći kroz kreativne i zadatke znanja, poligon – lentu vremena te savladati nove vještine – poput mačevanja, streličarstva, kaligrafije i srednjovjekovnog načina liječenja, u čemu su im pomogli članovi udruge Reda Čuvara grada Zagreba, naši ovogodišnji gosti, a na samom kraju natjecanja čekao ih je posljednji izazov – Viteški turnir – u kojem su oni najbolji iz svakog tima morali pokazati koliko su vješti i okušati svoju sreću u Starom gradu Zrinskih.

Budući da su naslov prvaka Zrinijade ove godine branila dva tima, ne čudi što je ovogodišnje natjecanje obilježila srčana borba timova! Unatoč tome, dobili smo novog pobjednika – učenički tim koji je najuspješnije riješio zadatke i prošao izazove te uvjerljivo osvojio najveći broj bodova (39). Naši ovogodišnji pobjednici i novi prvaci su učenici OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra – tim Zrinjevci koji čine kapetan Borna Lipovac, Tena Malnar, Noel Janeš, Vito Kovač i njihov mentor Dejan Troha. Čestitamo im na pobjedi! U tijesnoj borbi za drugo mjesto našli su se timovi iz OŠ Rovišće koji su s 36 bodova osvojili drugo mjesto, tim iz OŠ Petra Zrinskog Zagreb, koji je s 35 bodova zauzeo treće mjesto i tim iz OŠ Štrigova koji je s 34 boda osvojio visoko 4. mjesto. Slijedili su ih također izuzetno uspješni timovi iz: OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet s 30,5 bodova na 5. mjestu te III. OŠ Čakovec na 6. mjestu s 29 bodova. S 27 osvojenih bodova na 7. mjestu je tim iz OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, a na 8. OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca s osvojenih 26,5 bodova, dok ih slijede učenici OŠ Konjščina s osvojenih 26 bodova na 9. mjestu. Na 10., 11. i 12. mjestu našli su se timovi iz I. OŠ Čakovec s 25,5 bodova, OŠ Podturen s 24,5 boda i II. OŠ Čakovec s 22,5 osvojena boda.

Svim timovima čestitamo na ostvarenom rezultatu i hrabroj i plemenitoj borbi te sudjelovanju u natjecanju, a pobjednicima na velikom uspjehu i pobjedi! BRAVO!

Vidimo se i sljedeće godine, na V. Zrinijadi, u kojoj vas očekuje uvijek nova, drukčija i još veća avantura!

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content