Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Značenje logotipa Muzeja povodom 70. obljetnice

Autorica logotipa, umjetnica Rusa Trajkova, osobno nam je objasnila značenje unikatnog logotipa koji je kreirala za 70. obljetnicu Muzeja Međimurja Čakovec.


„Logotip kao vizualni identitet povodom sedamdesete obljetnice Muzeja Međimurja Čakovec napravljen je u STILU KONSTRUKTIVIZMA. Nije bilo teško doći do idejnog rješenja s obzirom na to da je muzej mjesto gdje se stvara, prezentira i čuva kultura i umjetnost, a umjetnost je uvijek usmjerena prema ljudima. Znak ima nekoliko poveznica s konstruktivizmom, ispričat ću vam jednu po jednu.

Prva poveznica s konstruktivizmom je ta što riječ u svom korijenu znači IZGRADNJU I PRAKTIČNOST umjetničkih oblika, jednako kao i umjetnost prilagođenu duhu vremena.

Druga poveznica je GEOMETRIJSKA APSTRAKCIJA kao osnovni likovni element u konstruktivističkom izričaju. Linijski oblikuje tipografsku kraticu Muzeja Međimurja Čakovec MMČ i uvećani, stilski usklađen broj 70 kao naglasak na proslavu rođendana.

Treća poveznica bila je godina početka upotrebe konstruktivizma na području Hrvatske. Pojavio se oko 1950 godine, u doba kada je osnovan i Muzej (1954.), iako tridesetak godina nakon što je već bio dio u zapadnoeuropske umjetničke scene. Zahvale za to idu velikim imenima hrvatske moderne umjetnosti kao što su Julije Knifer, Ivan Picelj, Vojin Bakić i drugi. Od tada je do danas prošlo sedamdesetak godina što se idealno uklopilo u koncept.

Četvrti razlog je to da konstruktivizam karakterizira samostalni rad, samostalno učenje, a NAGLASAK JE NA PROCESU I TEŽNJI UVIJEK KA BOLJEM što naš Muzej s punim plućima i u velikom zamahu i čini.“

Ovim putem zahvaljujemo Rusi što je u likovnost unijela dubinsko značenje i samu srž izgradnje  naše institucije.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content