Gdje prošlost poprima novu dimenziju

U Muzeju Međimurja otvorena vrijedna izložba židovske baštine

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak 5. travnja 2024. otvorena je vrijedna izložba pod nazivom: „Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb“. Izložba okuplja 29 umjetnika s djelima koja datiraju u 20. i 21. stoljeće te prezentiraju neke od antoloških primjera moderne i suvremene hrvatske povijesti umjetnosti.


Izložba predstavlja estetsko-stilski pluralizam umjetničkih pojava i karakteristične autorske vokacije od moderne do transmoderne. Radi se o vrlo poznatim imenima hrvatske povijesti umjetnosti 20. i 21. stoljeća koji su se bez obzira na predznak židovstva dokazali i ostvarili kao vrhunski umjetnici. Na izložbi imamo prilike vidjeti čak 51 djelo nastalo u razdoblju od 1913. do 2008. godine, najviše slikarstva i u nešto manjoj mjeri kiparstva i keramike. Riječ je o sljedećim autorima: Oskar Herman, Milan Steiner, Hinko Juhn, Stella Skopal, Eugen Feler, Duško Šibl, Rafael Talvi, Adolf Weiler, Alfred Pal, Maja Hajon, Marta Erlich – Tompa, Valerija Singer, Melita Kraus, Predrag Goll, Vera Fischer, Vera Dajht Kralj, Peter Weisz, Vesna Vinski, Ivan Rein, Ivan Čerić, Bruno Mascarelli, Karlo Sirovy, Viktor Bernfest, Rene Bachrach Krištofić, Zlatko Bourek, Toni Franović, Tamara Ukrainčik, Živa Kraus i Ina Druter.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja, Židovske općine Čakovec i Židovske općine Čakovec.

Inicijalna autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti prof. Mira Wolf, kustosica Zbirke judaike Židovskog muzeja, otvorenog 2016. godine u sklopu Židovske općine Zagreb u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Za organizaciju i postav izložbe u čakovečkom muzeju pobrinula se Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica i muzejska savjetnica čakovečkog muzeja.

Prilikom otvorenja izložbe publiku je pozdravila ravnateljica Hrustek Sobočan te u uvodnom govoru istaknula da o snazi ove izložbe svjedoči i podatak da je većina respektabilnih imena autora izloženih ovdje godinama prisutna u stalnim postavima hrvatskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je zatim preuzeo dr. Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec i jedan od organizatora, naglasivši kako je ovo jedno od brojnih događanja i aktivnosti kojima se općina bavi te najavio što nas još očekuje u 2024. godini. Sam čin otvorenja izložbe pripao je županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Otvorenje izložbe jedno je od prvih događanja u sklopu Dana Međimurske županije koji će trajati čitav mjesec travanj. Otvorenju je nazočila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Izložba se može pogledati svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje, u sklopu radnog vremena Muzeja, do 28.4.2024. Ulaz je besplatan.

Fotografije: Petar Sabol

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content