Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Donacija obitelji Mance

Ime Nade Mance poznato je međimurskoj javnosti kao ime osobe koja je obnovila vještinu izrade čipke na batiće u Međimurju. Ova se vještina danas veže uz Svetu Mariju u kojoj je Nada Mance pronašla čipkarice koje su joj 1990-ih godina pomogle da i sama nauči tehniku izrade i da obnovi ovu vještinu. Otad pa sve do svojih zadnjih dana neumorno je istraživala povijest čipke ponajprije po Svetoj Mariji i okolnim mjestima u Međimurju te drugim krajevima Hrvatske.

Uz gotovo svakodnevni rad na čipki, redovito je sudjelovala na različitim festivalima i edukacijama. Tako je od prvog izdanja bila sudionica Festivala čipke u Lepoglavi. Upravo na tom festivalu je stekla mnogobrojne kontakte s čipkaricama i čipkarima iz drugih država što joj je omogućilo da međimursku čipku stavi u kontekst europske čipkarske tradicije.

S gospođom Nadom smo u muzeju surađivali dugi niz godina, a najintenzivnije prilikom rada na izložbi „Čipkarstvo u Međimurju - Svetomarska čipka“ autorice Smiljane Petr-Marčec 2000. godine te u posljednjih nekoliko godina prilikom pripreme stalnog postava muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ u kojem je prezentirano i čipkarstvo. Za postav je Nada Mance poklonila najstarije čipke iz svoje privatne kolekcije i poculicu u potpunosti izrađenu od čipke.

Dobra suradnja s obitelji Mance se nastavila i nakon smrti Nade. Danas je od supruga Ivana i sina Davorina preuzeta donacija ostavštine Nade Mance. Ostavština se sastoji od desetak primjeraka čipke, opreme za izradu čipke te neprocjenjive dokumentacije koju je Nada sakupila tijekom godina.

Predmete su preuzele ravnateljica muzeja Maša Hruste Sobočan i viša kustosica etnografskog odjela Janja Kovač. Slijedi obrada predmeta i njihova pohrana na adekvatan način. Obitelji Mance zahvaljujemo na povjerenju i iznimno vrijednoj donaciji upravo muzeju čime su omogućili da višegodišnji rad Nade Mance bude trajno pohranjen i dostupan svim zainteresiranim za čipkarstvo u Međimurju i Hrvatskoj.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content