Gdje prošlost poprima novu dimenziju

ZAVRŠILA 6. LJETNA MUZEOLOGAJNICA

Muzeologajnica je edukativni program Muzeja Međimurja Čakovec koji obuhvaća niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja. U ljetnim mjesecima provodimo „Ljetnu Muzeologajnicu“, tj. posebno osmišljene radionice u trajanju od više dana namijenjene djeci na školskim praznicima.


Ovogodišnja Ljetna Muzeologajnica već je iza nas. Radionice su se održavale od 17. -21. srpnja. Svaki je dan bio posvećen jednoj posebnoj temi. U ponedjeljak, polaznici su saznali brojne zanimljivosti o medičarskom obrtu i uživali u cifranju licitarskih srca, izradi votiva i degustaciji medičarskih lizalica. Utorak je bio posvećen zmaju Pozoju i brojnim međimurskim vjerovanjima i predajama. Na početku radionice, polaznici su posjetili postav „Minijature“ u kojem se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te narativima o nadnaravnim bićima. U kreativnom dijelu radionice izrađivali su straničnike u obliku zmaja Pozoja. U srijedu se održala radionica pod naslovom Heraldika. U uvodnom dijelu susreta polaznici su saznali zanimljive povijesne činjenice o obitelji Zrinski i usvojili osnovna znanja o heraldici, a u kreativnom dijelu susreta izrađivali su grbove nekadašnjih gospodara Međimurja, ali i vlastite grbove. Četvrtak je bio dan za Ljetni maskenbal. Polaznici su slagali različite slagalice u igraonici Riznice Međimurja, saznali sve o pokladnim običajima u Međimurju i uživali u izradi tradicionalnih međimurskih pokladnih maski. Radionicu u petak vodila je čuvarica međimurske baštine Marija Novak. Polaznici su sa zanimanjem slušali sve o kinču, s oduševljenjem razgledali ukrase koje im je gospođa Marija predstavila, a na kraju su i sami izrađivali cvijeće od krep-papira.

Sve su se radionice održale u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja i bile su namijenjene djeci u dobi od 6 do 12 godina, iako su na nekima od njih sudjelovali i oni mlađi, ali i stariji jer su se u tom trenutku zatekli na godišnjem odmoru u Međimurju. Tako su osim brojnih Međimuraca na radionicama ove godine sudjelovali i polaznici iz Zagreba, a i djevojčica iz New Yorka.

Hvala svima, vjerujemo da su uživali u pripremljenim aktivnostima i veselimo se budućim susretima!

Ines Virč, muzejska pedagoginja, MMČ

Fotografije: Silvio Benč

 

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content