Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Zaštita pehara dodijeljenog najboljoj nogometnoj momčadi Čakovca 1934. godine

(Naslovna fotografija pehara prije i nakon provedenih konzervatorsko-restauratorskih postupaka (MMČ 29060 (1-2))

Muzejska djelatnost na području Republike Hrvatske provodi se u okviru Zakona o muzejima te osim nabave, istraživanja, stručne i znanstvene obrade muzejske građe obuhvaća i njezinu trajnu zaštitu. Muzejska građa i muzejska dokumentacija štite se kao kulturno dobro, stoga su muzeji dužni čuvati iste u odgovarajućim uvjetima i štiti ih u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara da bi se u što izvornijem obliku prenijela budućim naraštajima te u svrhu obrazovanja, proučavanja i uživanja služila općem interesu.

Muzeji provode preventivnu zaštitu muzejske građe i muzejske dokumentacije koja obuhvaća osiguranje primjerenih mikroklimatskih uvjeta (temperature i relativne vlažnosti zraka), svjetlosnih uvjeta, uništavanja nametnika, kontrolu osoblja i korisnika te ostale preventivne postupke. Kao obvezna mjera zaštite provodi se fotografiranje svakog muzejskog predmeta, a u skladu s razvojem tehnologije, muzeji provode i zaštitu digitalnih zapisa radi osiguravanja njihove trajnosti. Većina spomenutih poslova spada pod ingerenciju kustosa dok poslove konzervacije i/ili restauracije muzejske građe obavlja stručno muzejsko osoblje specijalizirano za provođenje konzervatorsko-restauratorskih radova. U nedostatku istih, takve poslove, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, obavljaju druge specijalizirane pravne i fizičke osobe.

Muzejski predmet iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec na kojem je bilo nužno provesti konzervatorsko-restauratorske radove bio je pehar dodijeljen 1934. godine najboljoj nogometnoj momčadi Čakovca. Pehar od posrebrene mjedi ima veliku važnost za političku i društvenu povijest Međimurja jer je vezan za događaj proglašenja Čakovca gradom 23. rujna 1934. godine. Kada je Čakovec napokon dobio status grada, organizirana je svečanost i proslava u sklopu koje je održana prijateljska nogometna utakmica između dvaju čakovečkih klubova, Čakovečkog športskog kluba (ČŠK) i Građanskog. S rezultatom 1:0 pobijedila je momčad ČŠK-a i tom prigodom, kao najbolja nogometna momčad grada Čakovca, osvojila taj pehar.

Sportsko društvo Čakovečki športski klub imalo je niz sportskih sekcija, pa osim nogometa kao najpopularnijeg sporta, djelovala je sekcija hazene, stolnog tenisa, tenisa, klizanja, kuglanja, atletike, plivanja, a preko zime vrlo aktivna bila je šahovska i dramska sekcija. Iako je klub djelovao već godinu dana ranije, službeni početak rada Čakovečkog športskog kluba počinje 1920. godine. Te je godine primljen u državni nogometni savez čime je na području Međimurja započelo razdoblje organiziranog igranja nogometa. Kako je Čakovečki športski klub dominirao sportskim životom grada, 1925. godine dobio je drveni stadion. Izgrađen je preko puta kompleksa čakovečkoga Starog grada, s njegove sjeverne strane, a u produžetku stadiona izgradilo se 1926. i pravo tenisko igralište. Na tom je stadionu djelovao nogometni klub sve do 1987. godine, kada je za potrebe Univerzijade u Zagrebu izgrađen Sportsko-rekreacijski centar Mladost. Kako je izgubio svoju funkciju, stadion je krajem 1980-ih godina srušen, a drvenu baraku tada Nogometnog kluba MTČ-Sloga preuzeo je Teniski klub Franjo Punčec Čakovec. Prilikom preuzimanja barake, Bojan Ružić, danas direktor TK-a Franjo Punčec, pronašao je spomenuti pehar. Pehar je bio izložen u prostorijama Teniskog kluba sve do 2018. godine kada je posuđen Muzeju Međimurja Čakovec za potrebe organiziranja prigodne izložbe Sport u Međimurju. Izložba je bila otvorena na Noć muzeja 2018. godine, a time je pehar napokon prezentiran široj javnosti. Nakon izložbe, TK Franjo Punčec pehar je darovao Muzeju, a on se danas čuva u okviru muzejske zbirke Sport u Međimurju.

Nepovoljni mikroklimatski uvjeti tijekom više od 80 godina ostavili su trag na peharu, stoga je bilo potrebno provesti određene konzervatorsko-restauratorske postupke da bi mu se vratio prvotni sjaj. Radovi su provedeni krajem 2020. godine, a naglasak je bio na otklanjanju nečistoća i oksida. Postupak čišćenja provodio se u nekoliko faza, nakon skidanja površinske nečistoće ostao je sloj oksida koji se dodatno čistio posebnim otopinama. U donjem dijelu pehara, na spoju njegova stupa i trbušastog dijela, pehar je bio mehanički olabavljen, pa je nakon rastavljanja i čišćenja, ponovno učvršćen u svom središnjem dijelu. Također, zapunjena je i učvršćena pukotina s donje strane poklopca pehara. Nogometni pehar je na par lokacija mehanički lagano udubljen, a na poklopcu mu nedostaje figura nogometaša. Zbog nedostatka figure i informacije u obliku fotografije nije se izvodila nova figura te se nisu izvodili ispravci deformacija na peharu da uslijed naprezanja materijala ne bi došlo do većih oštećenja. Na kraju je pehar prelakiran i zaštićen specijalnom otopinom čime je spriječeno njegovo daljnje propadanje pa je isti zaštićen od štetnih mikroklimatskih uvjeta.

Provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na peharu je otkriven žig LENK AUSTRIA, na temelju čega smo saznali da je pehar rad renomirane austrijske tvrtke Lenk. Također, radovi su omogućili izlaganje pehara u budućem novom stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec. Pehar će biti izložen i na ogled dostupan javnosti, a u postavu će biti prezentirana i njegova uloga i značaj za povijesni razvoj sporta u Čakovcu. Do realizacije spomenutog, Muzeju predstoji provedba konzervatorsko-restauratorskih radova i na drugim vrijednim muzejskim predmetima koji će u budućnosti biti prezentirani u stalnom postavu palače Muzeja.

Magdalena Vrbanec, kustosica povijesnih zbirki

Fotografija nogometne sekcije Čakovečkog športskog kluba 1933. godine (MMČ 11483/4)
riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content