Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Veličanstveno otvorenje izložbe Stephana Lupina u Muzeju Međimurja

Stephan Lupino, jedan od rijetkih međunarodno priznatih umjetnika čiji je stil dobio svoj originalan naziv – „Lupinizam“, od srijede, 20.4.2022. izlaže svoj bogati opus u Muzeju Međimurja Čakovec.

Izložba je dijelom prodajnog, humanitarnog karaktera, što je posve u skladu s umjetnikovim unutarnjim porivima koji su ga nagnali da se u svojem kreativnom izričaju, među ostalim, posveti i djeci oboljeloj od neizlječivih bolesti, ali i aktualnom trenutku patnje i straha koje obuzimaju cjelokupno čovječanstvo. Stephan Lupino jest u neku ruku kontroverzan stvaraoc, no, upravo se u tom njegovom stilskom i karakternom prijeporu, u nepredvidivoj, vječito uzburkanoj i nemirnoj duši, u nemirenju s postojećim, krije silna raznolikost njegova umjetničkog nadahnuća. Toliko raznolika da je zbunila i dobro upućene likovne kritičare koji Lupina nikako ne mogu smjestiti u neki prepoznatljiv umjetnički pravac.

Tako je ukratko ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, povjesničarka umjetnosti i autorica izložbenog postava, Maša Hrustek Sobočan, opisala Stephena Lupina na jučerašnjem otvorenju njegove izložbe „Lupinizam“ u atriju palače Zrinskih u Čakovcu. Iznimno velik broj ljudi odao je poštovanje ovom vječito mladom umjetniku, odobravajući tom simboličnom gestom njegov stvaralački opus. Izložbu je otvorio međimurski župan Matija Posavec koja je dio ovogodišnjeg bogatog programa Dana Međimurske županije.

Za glazbeni dio programa pobrinuo se poznati varaždinski blues glazbenik Zack Dust uz pratnju Jure Gecija na gitari.

Postav u Izložbenom salonu biti će otvoren do 20.5.2022., dok će drugi dio izložbe u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja i u vanjskom dijelu Starog grada Zrinskih biti otvoren čak do 27.8.2022. Tamo se nalaze i fotografije koje se prodaju u humanitarne svrhe, a čitav prihod ići će za Udrugu za autizam „Pogled“ s kojom Muzej Međimurja Čakovec surađuje zadnjih nekoliko godina kroz radionice za djecu „Muzej za Pogled“.

Cijene fotografija za humanitarnu prodaju su 2 500 kn. Upit za fotografiju možete dati putem maila na adresu: mmc@mmc.hr, telefonom na 040/313 499 ili osobno u upravi muzeja. Za cijene ostalih slika, skulptura i fotografija upitajte u muzeju, a mi ćemo upit proslijediti autoru.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content