Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Večer ženske snage s Tamarom Peras i La Katarinom

U organizaciji Turističke zajednice Međimurske županije i Muzeja Međimurja, 15. listopada 2021. u suvenirnici novo otvorene Riznice Međimurja organizirano je predstavljanje unikatnog suvenira, prvo takvo u nizu.

Imali smo čast predstaviti ukrasnu lutku simboličnog imena La Katarina, proizvedenu upravo i isključivo za prodaju u našoj Riznici. La Katarina nastala je kao specifična suvenir-lutka iz reda sličnih lutaka pod zajedničkim nazivnikom La Pupa. La Katarina ističe se po tome što je osmišljena da umjetnički personificira groficu Katarinu Zrinski, najpoznatiju stanovnicu  čakovečkog dvorca iz naše povijesti. Katarina je oličenje ženske snage, intelekta, senzibiliteta i moralnih vrijednosti koje želimo prenositi na naše mlađe naraštaje. Ana Katarina Zrinski, rođena Frankopan (1625. – 1673.) udala se za grofa Petra Zrinskog (1621. – 1671.) u svojoj 16. godini, i u pravom smislu riječi bila mu je jednakovrijedna družica i gospodarica imanja. Kako je govorila četiri strana jezika, hrvatski, njemački, latinski, mađarski i talijanski, često je upravo ona vodila diplomatske pregovore s europskim plemićima u ime supruga. Od oca je naučila sve o ratnim strategijama, a od malena je učila i razne borbene vještine poput jahanja konja, baratanja lukom i strijelom te borbu mačevima. Njegovala je hrvatski jezik te djelovala kao spisateljica i prevoditeljica unutar ozaljskog kulturnog kruga. U odsustvu muža preuzimala je kompletno vođenje imanjima. Ostala je zapamćena u povijesti kao vrlo hrabra, učena i jedinstvena žena.

Autorica suvenira je Tamara Peras, naša Čakovčanka, također jedna izrazito jaka žena koja se do sad već višekratno dokazala profesionalno na polju novinarstva, kao urednica Hrvatske televizije. No, upravo svjedočimo i njezinoj kreativnoj strani i talentu kojeg ostvaruje kroz proizvodnju La Pupa, La Katarina i T´Angeleka u koje udahnjuje vlastitu estetiku.

Program predstavljanja suvenira vodila je Barbara Kolar, naše gore list, također jedna jaka i dokazana dama podrijetlom iz Međimurja. Pjesmom nas je razonodila i mlada pjevačica Zsa Zsa, naša mlada Čakovčanka s obećavajućom pjevačkom karijerom. Uz Tamaru, na otvorenju je govorila i ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan koja je na jedinstven način interpretirala povezanost La Katarine s groficom Zrinskom i međimurskim mentalitetom matrijarhata i poznatom činjenicom da je svaka Međimurka u duši gazdarica, nosi četiri ugla svoje kuće i voli imati glavnu riječ u obitelji.

La Katarine možete vidjeti i kupiti u muzejskoj suvenirnici u radno vrijeme Muzeja.

Kako je bilo (veselo) na promociji, pogledajte u našoj foto-galeriji!

Fotografije: Mario Golenko

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content