Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Ususret Međunarodnom danu muzeja 18. svibnja 2023.

Među dječjim muzejskim manifestacijama sve istaknutije mjesto zauzimaju manifestacije edukativnoga karaktera. O obrazovnoj ulozi muzeja sve se više govori i na popularnoj i na akademskoj razini, pa muzeji jednim manjim dijelom preuzimaju ulogu škola.


U povodu 18. svibnja, Međunarodnoga dana muzeja, Muzej Međimurja Čakovec organizirat će nekoliko edukativnih događanja:

Manifestaciju „Mali školski kustosi“ na kojoj će sudjelovati pet međimurskih osnovnih škola:

OŠ Jože Horvata Kotoriba koju će predstavljati mali kustos Luka Car (6. a razred) s predmetom: „Korpa – prikaz pletenja“, mentorica Romina Volar, učiteljica;

OŠ Belica koju će predstavljati mali kustos Lovro Lehkec (2. a razred) s prikazom „Čovek“, mentorica Vesna Herman, učiteljica;

OŠ Vladimira Nazora Pribislavec koju će predstavljati mali kustos Andrej Okreša (6. a razred) s predmetom „Časnička sablja iz Prvog svjetskog rata“, mentor Marko Damiš, prof.;

OŠ Štrigova koju će predstavljati mala kustosica Maja Paula Fortner (5. razred) s predmetom „Krboč“, mentorica Anita Škvorc Branda, prof.;

OŠ Kuršanec koju će predstavljati mala kustosica Marija Kozar (6. a razred) s predmetom „Ručni mlinac za kavu“, mentorica Ana Marija Balent Žemlić, učiteljica.

Muzeji, osim što obrazuju i podučavaju, moraju biti i transferi mudrosti, i to one praktične, one koja posjetitelju pruža iskoristiv savjet življenja. Načini na koje to rade mogu biti različiti i danas su uobičajeni u gotovo svim muzejskim ustanovama. Uvažavaju ih i prakticiraju s manjim ili većim uspjehom svi muzejski djelatnici. U Muzeju Međimurja Čakovec sa sudionicima, mahom djecom, uspostavlja se interaktivna komunikacija. No, sličan način rada nastoji se uspostaviti i s odraslim posjetiteljima. Tako se donedavno uobičajeni monolog kustosa vodiča pretvara u opušteni razgovor u kojem vodič ne samo da odgovara na pitanja, nego ih i postavlja. Jedna od takvih manifestacija, koja teži aktivnijoj ulozi korisnika muzeja u muzejskim aktivnostima, su i Mali školski kustosi. Glavna uloga u toj doista originalnoj muzejskoj priredbi pripala je djeci, učenicima nižih i viših razreda osnovnih škola. Imamo, dakle, situaciju u kojoj važnost čuvanja kulturne baštine ne objašnjava sam muzejski kustos, nego je djeci dana mogućnost da do tog zaključka dođu sami, kroz vlastito istraživanje. Takav način muzejskoga pristupa ispunjava djecu ne samo znanjem, nego i duhom i mudrošću. Manifestacija Mali školski kustosi je priredba upravo takve vrste i upravo s takvom svrhom.

Priredba će biti održana u četvrtak, 18. svibnja, od 9 do 12 sati, u Muzeju Međimurja Čakovec na Međunarodni dan muzeja i bit će dio Edukativne muzejske akcije (EMA) koja se u čitavoj Hrvatskoj održava od 20. travnja do 19. svibnja ove godine.

Tog istog dana, odmah nakon Malih kustosa, u 12 sati bit će promocija muzejske edukativne knjižice pod naslovom Muzealac za Međimurje: MU-ZA-ME koju je priredila i uredila muzejska pedagoginja Ines Virč. Knjižica je namijenjena djeci vrtićkoga uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Kreativnim pristupom muzejskim sadržajima najmlađim se korisnicima uz brojne zadatke, opise i fotografije želi približiti muzejska djelatnost, ali i povijest i predaje našega zavičaja.

Zlatko Bacinger

Fotografija: Mali školski kustos svibanj 2022.

Fotografija 2: Službeni plakat edukativne muzejske akcije EMA 2023.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content