Gdje prošlost poprima novu dimenziju

U Muzeju Međimurja uspješno završila Noć Muzeja 2024.

Ovogodišnja, 19. po redu Noć muzeja, održana je u 134 hrvatska grada u kojima su, osim stalnih postava, posjetitelji mogli razgledati stotinjak izložbi te se uključiti u 81 muzejsku radionicu, 22 igraonice, 52 glazbena programa, 44 predavanja, 58 stručnih vodstava te 48 promocija knjiga, monografija i kataloga. Doista impresivan program za jednu noć.


Muzej Međimurja Čakovec dao je svoj obol toj priredbi sa tri radionice, jednim predavanjem, dvije izložbe i, naravno, bogatim sadržajima unutar stalnih postava. Podsjetimo: počeli smo već ujutro RADIONICOM POD IMENOM „ŠAFKOVE PLESNE (Z)ANIMACIJE“ motiviranom aktualnom muzejskom IZLOŽBOM „OBITELJ LEGENSTEIN – ODGAJANI ZA USPJEH“. Učenici 3. razreda III. osnovne škole Čakovec, koje je vodila učiteljica Zdenka Novak, izrađivali su crteže na osnovu viđenih sadržaja sa spomenute izložbe, a onda su posebnom tehnikom, kroz koju su ih vodile članice čakovečke Škole animiranog filma, Jasminka Bijelić Ljubić i Dina Nedeljko, od prikupljenog materijala osmislili i izrađivali animirani film. U tome im je pomagao i popularni Šafko, maskota ŠAF-a, koji ove godine obilježava 49 godina „života“. Radionicu je inicirala i pripremila muzejska pedagoginja Ines Virč. U podne već je započela DRUGA RADIONICA POD NAZIVOM „CRNO KAO NOĆ (MUZEJA)“ na kojoj su djeca, vođena profesoricom fizike u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, Melitom Sambolek, eksperimentirala s bojama, svjetlošću i sjenama. Teme na osnovu kojih su radili te pokuse bili su muzejski sadržaji i legenda o zmaju Pozoju. U 14 sati ista radionica održana je za drugu grupu učenika.

OTVORENJE NOĆI MUZEJA u MMČ-u održano je u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani. Za tu prigodu, muzejska pedagoginja Ines Virč i kustosica Povijesnog odjela, Ana Šestak, pripremile su IZLOŽBU „OBITELJSKI SPOMENAR“. Riječ je o zanimljivom postavu vezanom uz muzejsku izložbu o obitelji Legenstein, legendi našeg grada u kulturnom, športskom i glazbenom smislu. Izložene su stare fotografije dvadesetak međimurskih obitelji, čime se željelo reći kako je svaka obitelj važna, bez obzira koliko bila poznata ili nepoznata u širim okvirima. Prisutnu publiku na otvorenju su pozdravile čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan.

Zatim je uslijedilo razgledavanje muzeja. Do 21 sat zabilježili smo već više od 2 140 posjetitelja. Posebno su nas obradovale obitelji s djecom. Istovremeno je u Multimedijalnoj dvorani održano i predavanje više kustosice Ane Šestak o ulozi međimurskih žena u športu. Nakon njezina izlaganja mogli smo na istu temu čuti i razgovor s istaknutim ženama u hrvatskom športu: predsjednicom Hrvatskog teniskog saveza Nikolinom Babić te s bivšom hrvatskom stolnoteniskom reprezentativkom Sanelom Domjanić Jurinec. Ova TRIBINA POD NAZIVOM „ŽENE U SPORTU – MEĐIMURSKA PRIČA“ naglasak je stavila na uspješne sportašice koje su nakon aktivne sportske karijere zauzele vodeće pozicije u upravljačkim sportskim tijelima.

Na kraju, da se pohvalimo – ovogodišnju Noć muzeja u našem muzeju posjetilo je 2 800 posjetitelja.      

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content