Gdje prošlost poprima novu dimenziju

U Muzeju Međimurja obilježeni Dani europske kulturne baštine 2023.

Na prvi dan jeseni 23. 9. 2023. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja otvorena je izložba dječjih radova “OD CIPELICE DO BAŠTINE S CIPELICOM”.


Pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i Europske komisije ovih se dana održava tradicionalna paneuropska kulturna manifestacija pod nazivom Dani europske baštine. Njezin cilj i svrha su zbližavanje ljudi, jačanje kreativnosti i uključivosti te osjećaja europskog zajedništva kroz različite projekte oživljavanja kulturnog nasljeđa zemalja, regija gradova i ruralnih sredina. U obilježavanje Dana europske baštine redovito se, svake godine uključuje i Muzej Međimurja Čakovec, kao najpozvanija institucija za očuvanje povijesnog nasljeđa ovoga dijela Hrvatske.

Naša muzejska pedagoginja, dr. sc. Ines Virč, organizirala je u tom smislu edukativno-kreativne radionice i obilaske muzejskih postava za mališane vrtića Cipelica, na kojima su obrađivani sadržaji iz međimurske kulturne baštine. „Ovogodišnje izdanje Dana europske baštine održava se pod zajedničkim naslovom Živa baština i odnosi se na prakse, znanja i vještine koje se generacijski prenose i još uvijek su u aktivnoj uporabi. Kako ova tema pruža mogućnost podrobnijega uvida u rad koji obavljaju svi oni koji skrbe o baštini, s odgojiteljicama skupina DV-a Cipelica dogovorene su teme edukativno-kreativnih radionica: lončarstvo, izrada pokladnih maski, usmeno-predajna baština, zlatarenje, čipkarstvo i medičarstvo“, pojasnila je Ines Virč. Uz malu svečanost i dodjelu zahvalnica od strane župana Matije Posavca, uz prigodne riječi ravnateljice MMČ-a Maše Hrustek Sobočan i ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordane Siladi Šoltić, radovi su 23. rujna 2023. predstavljeni u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja.

U izradi predmeta i rukotvorina sudjelovale su sljedeće skupine Dječjeg vrtića Cipelica: Zmajčeki (odgojiteljice Zvjezdana Pongrac i Nikolina Kodba); Bubice (odgojiteljice Samira Abu-Zeid i Roberta Taradi); Točkice (odgojiteljice Grozdana Goričanec i Vesna Novak); Ogledalce (odgojiteljice Đurđa Hižman i Helga Kraljić; Slatkiši (odgojiteljice Rada Magić , Blaženka Lozić i Valentina Mesarić te Sunčeka (odgojiteljice Petra Mićanović i Milana Hozmec). (ZB)

Izložba će se moći razgledati do 28. rujna 2023.

Fotografije: Silvio Benč

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content