Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Struka prepoznala i nagradila blago Riznice Međimurja

U Riznici Međimurja, našem novom muzeju nematerijalne baštine danas je predstavljeno najveće priznanje muzejske struke - nagrada za najbolji realizirani stalni postav u 2021. godini, za Riznicu Međimurja.

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je upravo Riznici Međimurja Godišnju nagradu za 2021. u kategoriji realiziranog stalnog postava. Naša je Riznica najbolja u Hrvatskoj čime je okrunjen najveći projekt u kulturi Međimurske županije te najzahtjevniji posao izveden u kompleksu Starog grada Čakovca.

Pobjednička priča započela je prijavom projekta Europskom fondu za regionalni razvoj, u operativni fond Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.-investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. U pisanju projekta sudjelovali su Muzej Međimurja Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica MŽ-a te Međimurska županija kao vodeći partner i prijavitelj.

U obnovu i revitalizaciju dijela najvećeg kulturnog spomenika u Međimurju uloženo je ukupno 45 milijuna kuna. Vrijednost projekta bila je 40.802.742,56 kuna od čega je iz EU fonda stiglo 34.682.280,40 kn, dok je 15 posto sufinancirala Međimurska županija

„Nagrada je kruna naše najveće investicije u kulturi kojom smo za zaštitu blaga koje baštinimo uložili ukupno 45 milijuna kuna. Bio je to izazovan posao, pun nepredvidivih prepreka koje smo redom premostili. S ponosom možemo reći kako je ovaj projekt međimurska ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke,“ istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, te zahvalio svima koji su sudjelovali u najvećem projektu ulaganja u kulturnu baštinu Međimurja.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako izuzetno ponosna na nagradu „Ova nagrada najveće je priznanje struke, i slovi za Oskar u muzejskoj struci, a dodjeljuje se najboljima. Ponosna sam što je struka prepoznala i nagradila blago Riznice Međimurja,“ rekla je ravnateljica te naglasila kako jeod otvorenja u ljeto prošle godine Riznicu Međimurja vidjelo više od 25.000 posjetitelja čime je Riznica postala neizostavna točka međimurske turističke rute, sve priznatije i poznatije na karti naše zemlje i Europe.

„Riznica Međimurja je centralno mjesto koje čuva duh Međimurja i naš identitet“, rekao je direktor TZMŽ Rudi Grula te naglasio kako Međimurje osim enogastronomije, aktivnog odmora pruža i kulturni turizam „Našu bogatu kulturnu baštinu prepoznaju mnogi posjetitelji kojih iz godine u godinu ima sve više i koji se uvijek vrlo rado vraćaju u Međimurje. Postali smo doista prepoznatljiva destinacija i nagrade koje primamo, potvrda su toga.“   

„Veseli me vidjeti impresije naših posjetitelja koji odlično reagiraju na postav i teme koje su izložene.“, rekla je kustosica Ana Šestak.

Obnovljena fortifikacija u potpunosti je prilagođena osobama s invalidnošću, a svaki je detalj razrađen pa i logotip novog muzeja plijeni stilom. Izveden je u obliku simboličnog ključa od točaka boje zlata centriranih u kružnicu. Zlatni je to ključ koji otvara Riznicu, a potom ju zauvijek zaključava u srce i uspomene posjetitelja.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content