Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Riznica Međimurja tema 220. broja časopisa Meridijani

Riznica Međimurja, novootvoreni Muzej nematerijalne baštine u Starom gradu Zrinskih, jedna je od tema 220. broja Meridijana, časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja.

U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja Čakovec u petak 11.3.2022. održano je predstavljanje 220. broja časopisa "Meridijani". Hrvatska tema broja je reportaža o novoobnovljenoj fortifikaciji Starog grada Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine Riznici Međmurja. Osim časopisa predstavljena je i knjiga "UNESCO - vodič kroz svjetsku baštinu" također izašla u nakladništvu izdavačke kuće Meridijani.

Časopis i knjigu predstavili su: Hrvoje Dečak, mag. nov., prof. dr. sc. Tihomir Marjanac i Petra Somek, prof., dok je moderatorica programa bila Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Autorica teksta, ujedno i urednica časopisa „Meridijani“, Petra Somek, u reportaži o Riznici Međimurja opisuje povijest nastanka građevinskog kompleksa Starog grada Čakovec, spominje i povijest nastanka Muzeja Međimurja, a posebnu pažnju posvećuje otkrivanju detalja novog muzejskog postava koji interpretira međimurske teme na potpuno suvremen i inovativan način. U tekstu ne krije oduševljenje i činjenicu da je novi muzej posjetila tri puta u mjesec dana, a članak zaključuje konstatacijom:

 „Od ostale graditeljske ostavštine obitelji Zrinski, poput utvrda u Bakru, Kraljevici ili Ozlju, može se uočiti da je jedino čakovečka utvrda, uz sve nove turističke sadržaje, uistinu oživjela. Zahvaljujući inovativnim arhitektonskim rješenjima u obnovi i odličnoj interpretaciji njezine povijesne i kulturne baštine, napokon joj je vraćen ugled i status kakav zaslužuje. Posjetite ovaj biser hrvatskog kontinentalnog turizma što prije!“

Osim Riznice Međimurja, u posebnom prilogu novog broja Meridijana je fotoreportaža čakovečkog fotografa Davorina Mancea„Jugozapadna utjeha“. Mance je snimio sjajne fotografije 17 nacionalnih parkova američkog jugozapada koje je predstavio i na svojoj trećoj samostalnoj izložbi. Predstavljanju Meridijana nazočio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content