Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Pronađimo slike Josipe Gattin Vojtjehovski za izložbu koja se priprema u čakovečkom muzeju

Muzej Međimurja Čakovec priprema izložbu o akademskoj slikarici Josipi (Gattin) Vojtjehovski (Osijeku, 1924. – Čakovec, 1994.) koja je vodila katedru likovnih umjetnosti na nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji u Čakovcu od 1961. do 1975. Njezini studenti postali su uspješni likovni pedagozi, umjetnici i kulturni djelatnici u raznim dijelovima Hrvatske, a  u Varaždinu i Čakovcu to su Ernest Fišer, Jelena Valkaj, Robert Wrana, Slobodan Benković, Sunčanica Tuk i dr.  

Slikarica Josipa Vojtjehovski nikada nije imala samostalnu izložbu u Čakovcu ili Varaždinu, iako je redovito izlagala na skupnim izložbama slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja od 1951. do sredine 1970-ih. Rad ove samozatajne slikarice nedovoljno je istražen. U čakovečkom Muzeju čuvaju se dvije njezine slike, dok u muzejima sjeverozapadne Hrvatske nije pronađena niti jedna.   

Od slikaričina sina g. Dubravka Gattina, koji  živi u Čakovcu, Muzej Međimurja je dobio  suglasnost za  pripremu tematske izložbe o umjetnici. Tijekom 2021. g. Gattin posudio je sačuvane slikarske radove i hemeroteku svoje majke slikarice Josipe Gatttin Vojtjehovski , te dokumentaciju koju je osobno prikupio u Državnom arhivu za Međimurje i Varaždin.

Prema sjećanju gospodina Dubravka nepoznati broj slika njegove majke  Josipe je u privatnom  vlasništvu Varaždinaca i Čakovčana, a pojedine su svojedobno bile otkupljene ili darovane u Sloveniji.

Otvorenje izložbe o slikarici i likovnoj pedagoginji Josipi (Gattin) Vojtjehovski  zakazano je početkom listopada  2022., stoga ako posjedujete sliku ove umjetnice svakako se javite u Muzej Međimurja Čakovec kustosicama Eriki Nađ-Jerković ili Magdaleni Vrbanec, koje rade na pripremi ove izložbe (040 313 499.).

Foto: Autoportret Josipe Vojtjehovski, vlasništvo Dubravko Gattin  

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content