Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Prekrasnim koncertom „Iz srca međimurske popevke“ obilježena godina dana rada Riznice Međimurja

Na samu godišnjicu otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja, 9.7.2022., u prekrasnom ambijentu atrija Starog grada Zrinskih u Čakovcu održan je koncert pod nazivom „Iz srca međimurske popevke – koncert Riznici Međimurja za 1. rođendan“.

Međimursku popevku interpretiralo je 11 međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor Pučpuljike, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović, Cecilija Merkač Hudopisk. Atrij je bio u potpunosti ispunjen, a izvođači su oduševili publiku. Uz manji broj tradicionalnih interpretacija, velika većina izvođača odlučila je napraviti iskorak i popevku interpretirati vlastitim modernim izričajem. Dobro raspoložena publika uživala je gotovo dva sata u tom nesvakidašnjem događaju. Repertoar se sastojao od jednostavnijih izvedbi do maestralnih interpretacija za publiku s ponešto profinjenijim ukusom. U reprezentativnom i savršeno akustičnom prostoru atrija palače Zrinskih koncert je dobio dodatnu dimenziju i u pogledu kvalitete ozvučenja koje je i više nego zadovoljilo. Tako se opet, po zna koji put, pokazalo kako je atrij upravo idealan za ovakve glazbene događaje.

U uvodu programa posjetiteljima su se obratili ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan kao domaćin i međimurski župan Matija Posavec. U svom pozdravnom izlaganju Maša Hrustek Sobočan je naglasila udvostručenje broja posjetitelja u odnosu na vrijeme prije otvorenja Riznice, kazavši da je to rezultat maštovito i stručno postavljenih postava novog muzeja, ali i „vrijednog rada muzejskih djelatnika i njihove suradnje s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima u cilju njegovanja međimurske kulturne baštine“. Župan Matija Posavec pak je pridodao kako se Međimurje ponosi temeljitom obnovom Staroga grada i uređenošću novih muzejskih postava u Riznici Međimurja. Usto je najavio veći broj dodatnih ulaganja u kulturnu baštinu i međimursku turističku ponudu. Svečanosti su nazočili i drugi uzvanici i ugledni građani Čakovca i Međimurja, među kojima i saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.  

Program su izvrsno vodili Janja Kovač i Ivan Novak, a na kraju večeri rezala se i torta Riznici za 1. rođendan.

Stari grad Čakovec u svakom je pogledu riječi postao ponos grada Čakovca i čitavog Međimurja, ali i vrhunska kulisa mnogim kulturnim događanjima te trenutno proživljava svoju najživlju godinu.

Fotografije: Silvio Benč

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content