Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Predstavljena knjiga i kalendar „Nematerijalna baština Međimurja“

fotografije: Silvio Benč

Predstavljanje monografije i kalendara „Nematerijalna baština Međimurja, održano u petak 2.12.2022. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, pravi je šlag na torti višegodišnjeg istraživačkog rada na razotkrivanju zakulisnih kutaka naše bogate nematerijalne baštine. U prepunoj dvorani uvodno izlaganje održao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. On je, među ostalim, naglasio vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja sveukupne tradicijske kulture.


- U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi, kazao je Grula.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan posebno je istakla entuzijazam muzejskih djelatnika i njihovu usklađenost sa zahtjevima vremena, koje nalaže brze reakcije i prilagođavanje suvremenim trendovima u svijetu muzeja.

¬ U obnovi fortifikacije i osmišljavanju muzejskih postava, naši muzealci pokazali su što vrijede. Tu činjenicu prepoznalo je i Hrvatsko muzejsko društvo koje nam je nedavno dodijelilo prestižnu muzejsku nagradu. Posebno bih pohvalila rad naše kustosice Janje Kovač, inače neumorne istraživačice međimurske etno baštine, čiji je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature” i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja”, koju vam danas predstavljamo.

Sve pojedinosti o ovoj doista impresivnoj monografiji opširnije je iznijela njezina autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala. Svima je darovala knjigu i o svakom izrekla nekoliko riječi zahvale i udjela u nastajanju knjige. O procesu stvaranja fotografija koje krase publikaciju govorio je fotograf Denis Perčić iz Studija Reci Da, a s dvije prekrasne tradicijske međimurske pjesme svečanost je uveličala glazbena umjetnica Lea Šprajc. Na gitari je odsvirala i otpjevala adventski molitveni napjev „Zdravo djevice” i skladbu „Zdravo kralju mladi”.

Inače, u knjizi „Nematerijalna baština Međimurja” obrađena su dobra koja su zaštićena kao nematerijalna dobra ili se nalaze u završenoj fazi postupka zaštite:

 • umijeće izrade „črnih pisanica“ u naselju Donja Dubrava
 • štrigovska skupina govora / kotoripska skupina govora
 • umijeće izrade nakita – božićnog lustera na području sjeverozapadne Hrvatske
 • umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – „kinč“ na području sjeverozapadne Hrvatske
 • umijeće vađenja zlata – zlatarenje u Međimurju
 • tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije
 • tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske
 • umijeće izrade tradicijske pokladne maske „pikač“ u Selnici; umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica s područja sjeverozapadne Hrvatske
 • svetomarska toponimija
 • umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja
 • umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju
 • međimurska popevka
 • hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa
 • umijeće izrade i nošenja tradicijske pokladne maske „cimeri“ u Murskom Središću
 • medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije
 • umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja
 • te tradicije hrvatskog lovstva

Knjiga je bogato opremljena visokokvalitetnim fotografijama i pisana je na dva jezika (hrvatskom i engleskom).

Na predstavljanju je promoviran i muzejski kalendar za 2023. godinu, također s temom nematerijalne baštine. Dizajn monografije i kalendara potpisuje Reci Da. Monografija i kalendar tiskani su sredstvima Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske županije a mogu se kupiti u kompletu u muzejskoj suvenirnici, po popularnoj božićnoj cijeni od 150 kuna. (ZB)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content