Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i Ministrica kulture nazočili završnoj konferenciji projekta obnove Starog grada Čakovec

Fotografije: Silvio Benč

Završnom konferencijom projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ i službeno je otvoren ovaj vrhunski turistički sadržaj Međimurja.

 „Stavljamo „točku na i“ velikog i višegodišnjeg obnove, a kulturna baština našeg međimurskog kraja ovim danom dobiva obnovljeni najveći profani spomenik i vrhunsku atrakciju usred samog centra grada Čakovca. Na ovaj spomenik, na koji svi naši Međimurci mogu biti ponosni, može biti ponosna i čitava Hrvatska jer se kompleks Starog grada Zrinskih nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara te na Listi kulturnih dobara od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku.“, kazala je Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec. Sada je Stari grad dobio novu muzejsku jedinicu „Riznicu Međimurja“ koja se prostire na dodatnih 2400 m².

U opremanju novog stalnog postava maksimalno su se iskoristile mogućnosti novih tehnologija poput 3D mapping tehnologije, hologramskog prikaza, multimedijskih ekrana i prikaza, 4D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata, razrađena je i specijalizirana aplikacija za pametne telefone s uslugama vođenja i interpretacije. Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu dekonstruirane legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealistične skulpture vojnika i zatvorenika u prirodnoj ljudskoj veličini, tradicijsku međimursku pokladnu masku „pikač“, hologram Nikole Zrinskog Sigetskog, zatvorenike u tamnicama, tajni labirint i poučne animacije.

„Stari grad Zrinskih, najvrjedniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ipak, ono što je još važnije je što je ovaj projekt međimurska ideja, koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke. Jedan je u nizu projekta koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju, a posebno veseli što su na projektu radili mnogi domaći izvođači koji su implementirali brojne inovativnosti po kojima je naš muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire.“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Muzej „Riznica Međimurja“ nastao je u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“. Ukupna vrijednost projekta je 40,8 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoja, a ostatak iznosa sufinancirala je Međimurska županija kao vodeći partner projekta. Sama obnova i opremanje fortifikacije trajala je gotovo četiri godine tijekom kojih je projekt naišao na mnoge izazove, koje su uspješno premostili.

Projekt je pohvalila i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

„Tijekom izvođenja radova ugrađeno je više od 2 tisuće m3 opeke, 352 pilota koji drže temelje fortifikacije, 86 kilometara kablova, a otkrivene su i 4 nove prostorije. Sve je to pratio projektni tim od 15-ak članova, koji su održali više od stotinjak koordinacijskih sastanaka investitora, izvođača i nadzornih inženjera“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Završnoj konferenciji projekta nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a čast da službeno otvori Riznicu Međimurja pripala je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je uputio čestitke na uspješnoj realizaciji projekta:

 „Riznica Međimurja simbioza je povijesti, kulture, turizma, baštine i tradicije te vjerujem da završetak projekta predstavlja veliki trenutak zadovoljstva za sve uključene aktere. Stari grad Čakovec biser je europske obrambene arhitekture i zaštićena kulturna baština, a njegovim stavljanjem u funkciju obogaćena je kulturna i turistička ponuda kontinentalne Hrvatske.“ (MŽ)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content