Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Posjet udruge slijepih i slabovidnih Međimurske županije

Povodom 70. obljetnice postojanja i djelovanja Udruge slijepih i slabovidnih Međimurske županije, u ponedjeljak 25. listopada 2021. godine ugostili smo dio članova u našem novom Muzeju nematerijalne baštine „Riznici Međimurja“ u novoobnovljenoj fortifikaciji Starog grada u Čakovcu. U dogovoru s predsjednicom Udruge gospođom Marijom Ciglar organizirali smo im besplatan vođeni razgled novog muzeja. Muzejom su ih provele ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Janja Kovač.

Kako novi Muzej djeluje pod krilaticom „Riznica Međimurja – Muzej za sve!“, naše goste upoznali smo s nizom prilagodbi specijaliziranih za njihov specifičan vid invaliditeta.

Tako razlikujemo prilagodbe prostora prezentirane u vidu:

- rampi s nagibom gdje god je bilo moguće, vodeći računa da se radi o građevinskoj strukturi izgrađenoj primarno u 17. stoljeću

- ugradnji lifta i podiznih platformi

- sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom

- linija vodilja na podu

Također imamo i prilagodbu sadržaja prezentiranu na sljedeći način:

- audio vodič prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

- veličina i boja slova veći su od 28 točaka što olakšava recepciju slabovidnim osobama

- taktilne mape popraćene tekstom na uvećanoj latinici i na brajici (brošura o pristupačnosti muzeja na Brailleovom pismu, taktilna mapa na zidu s tlocrtom prizemlja i kata muzeja, taktilni tlocrti prostorija s oznakama izložaka, taktilne mape s jednim odabranim reprezentativnim predmetom u svakoj prostoriji)

Svi zaposlenici Muzeja prošli su edukaciju za rad s posjetiteljima posebnih potreba, a posebno za slijepe i slabovidne osobe. Na edukaciji su usvojena teorijska znanja, načini zaštite i osiguravanja zakonski propisanih prava te ona praktična znanja o pravilnom ophođenju s osobama s invaliditetom.

Ovaj posjet nama je bio neprocjenjivo iskustvo s obzirom da nam je međimurska Udruga slijepih i slabovidnih bila prva veća testna skupina gdje smo se okušali kao vodiči, ali i primijenili sve prilagođene sadržaje. Vidjeli smo kako naše metode i sadržaji funkcioniraju u stvarnoj primjeni te uočili i neke nedostatke koje ćemo ispraviti ili nadopuniti.

No najbitnije od svega je zadovoljstvo i osmijeh članova udruge jer, eto, konačno postoji kulturni sadržaj u našoj županiji specijaliziran za njih. Posjet našem muzeju i njima je bio pravi doživljaj.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content