Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba "Trash Art" u sklopu VIII. Zrinski Art Festivala

U petak 8. rujna 2023. je u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena prva izložba nakon višemjesečne stanke zbog radova na obnovi palače Zrinski – izložba TRASH ART. Riječ je o specifičnom postavu u okviru brojnih događanja osmog međunarodnog Zrinski Art Festivala, koji se od 7. – 9. 9. 2023. održavao na različitim lokacijama u Čakovcu: na Trgu Republike, Centru za kulturu, Maloj sceni “Vinko Lisjak” i Muzeju Međimurja Čakovec.

Originalnim radovima na TRASH ARTU se predstavilo više autora: Petja Kolenko, Mirjana Klobučarić, Filip Novak, Iva Ružić, Beno Artnak, Pia Vinka Klaić, Korana Gjalski Filipović, Vesna Špoljar, Maja Horvat, Arpad Slančik, Damir Klaić, Doris Kraljić, Brane Širca, Ivana Mrčela, Blanka Klaić, Mirjana Drempetić Hanžić, Nives Kocijan, Mario Golenko, Ljubomir Cota i Dado Kovačević.

Prisutnu publiku pozdravila je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, uvodnu riječ održao je umjetnički direktor festivala Damir Klaić-Ključ, a samu izložbu predstavila je glavna kustosica izložbe i likovna kritičarka mr. sc. Branka Hlevnjak. Među ostalim, Hlevnjak je istaknula:

“Zrinski art festival jedna je od najvitalnijih međunarodnih manifestacija koje se održavaju u Čakovcu već osmu godinu za redom. Manifestacija objedinjuje umjetnost i kulturu u medijima svih vrsta koje ostvaruju hrvatski umjetnici i međunarodni gosti. Njihov izbor prošao je selekciju koja se rukovodila željom organizatora da ovogodišnja naslovna tema bude Trash Art - aktualan pokret na međunarodnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni. Pokret Trash art na koji se oslanja VIII. Zrinski art festival zove umjetnike na buđenje savjesti društva. Trash art računa s brut-artom, humorom i zabavom, kao i borbenom ironijom kojom se suprotstavlja društvu koje nudi novi prostor cripto-artu i stvaranju virtualnog svijeta nematerijalnosti, robotizaciji i otuđenosti. Spašavajmo oceane, očistimo svoju okolinu od smeća – stvorimo od smeća umjetnost! Taj poziv umjetnicima na reciklažu, da od svega okolnog bačenog viška stvore art traje već posvuda u svijetu! Da papirima, plastici, krpama, nepovratnim bocama, metalu itd. daju novi smisao, novu vrijednost. Još od vremena Pop-arta šezdesetih godina 20. stoljeća umjetnici su osvješćivali društvo i upozoravali na galopirajuće stanje pretjerane proizvodnje i bacanja nepopravljivih predmeta i goleme količine ambalaže. Manifestacija Zrinski art festival se održava na više lokacija u gradu Čakovcu te ove godine gostuje i u Starigradu na Hvaru. Tradicionalno jedna od lokacija festivala je i Muzej Međimurja Čakovec. U muzejskogalerijskom prostoru izlaže 31 autor koji svojim radovima dotiču pitanje reciklaže, kičenosti ironije i humora. Pritom bez pretenzija da sugeriraju više od onog što publika sama uočava, ipak nastoje osnažiti kolektivnu svijest o tome da je Zemlja mjesto ugroženo nasiljem nad prirodom, smećem, pesticidima i manipulacijom ljudi koje odgaja u prekomjerne potrošače namećući im „globalizacijom“ oblike nekulture i neukusa te otuđenje od izvornih individualnih i nacionalnih vrijednosti. Umjetnici ništa ne nameću, tek nuđaju spoznaju druge realnosti”.

Izložba TRASH ART može se besplatno u Muzeju Međimurja Čakovec razgledati do 24. rujna ove godine.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content