Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba Sunčanice Tuk

Muzejska savjetnica i kustosica Likovne galerije MMČ-a Erika Nađ Jerković pripremila je prvu ovogodišnju likovnu izložbu - izložbu „Djela iz donacije akademske slikarice Sunčanice Tuk“. Popis donatora likovnih zbirki našeg muzeja povećao se time za četrdeset unikatnih radova na papiru u tehnici akvarela, tuša i akrilika te šest sitotisaka iz dviju grafičkih mapa.

Muzej Međimurja Čakovec sa zahvalnošću je prihvatio darovane slike, a vrijedna donacija javnosti je predstavljena na otvorenju izložb odabranih djela s katalogom donacije.  Na otvorenju, upriličenom 10. veljače 2023. u Izložbenom salonu MMČ-a, prisutne je pozdravila ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, dok je o opusu slikarice i samoj izložbi govorila muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković, kustosica izložbe. Publici se potom obratila i sama donatorica, slikarica Sunčanica Tuk.

Sunčanica Tuk, akademska je slikarica koja je na likovnoj sceni aktivna punih pet desetljeća, a od 1979. djeluje kao samostalna umjetnica. Autorica je nekoliko značajnih ciklusa radova od 1971. do danas. Rođena je u Sarajevu, diplomirala je likovni odgoj 1968. na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu (prof. Josipa Vojtjehovski, prof. Priska Kulčar, prof. Mato Radovčić), a 1971. slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Šime Perića. Otada je članica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Samostalno je izlagala 26 puta te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Radovi su joj objavljeni 1999. i 2002. u grafičkim mapama. Monografija o njezinu radu tiskana je 2004., a autor teksta likovni kritičar Marijan Špoljar koji slikaričin rad prati od samih početaka konstatira da je opus Sunčanice Tuk ozbiljan doprinos suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Povodom četrdeset pet godina slikarskoga djelovanja Sunčanice Tuk u Zagrebu je 2017. bila priređena njezina retrospektivna izložba. Povjesničar umjetnosti Ivica Župan u predgovoru navodi da je Sunčanica „iznimna osobnost hrvatskoga slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti". Slikaričina retrospektivna izložba tijekom 2018. bila je postavljena u Gradskom muzeju Varaždin i Muzeju grada Koprivnice.

Tijekom pet desetljeća slikarskoga djelovanja ove umjetnice o njoj su biranim riječima pisali istaknuti povjesničari umjetnosti, Zdenko Rus, Tonko Maroević, Nada Beroš, Guido Quien, Nataša Šegota Lah, Draženka Jalšić Ernečić i dr. Za svoj slikarski rad nagrađivana je nekoliko puta. Djela joj se nalaze u muzejima diljem Hrvatske i u privatnim zbirkama. Sudjelovala je u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Živjela je i stvarala u Koprivnici do 2019. kada se preselila u Varaždin. Članica je i varaždinskog HDLU-a.

Temeljne i stalne postavke slikarske izvedbe Sunčanice Tuk su „redukcija, svođenje na znak, jednostavnost postupka, a rezultat je djelo koje je prepoznatljivo po minimalističkom zahvatu, po oskudnosti materije i po siromaštvu znakovlja, ali prije svega po temeljnosti i konsekventnosti izražajnog aparata“ (M. Špoljar, 1993.). Sve spomenute značajke pronalazimo i u djelima koja je Sunčanica Tuk darovala Muzeju Međimurja Čakovec.

Izložba je otvorena do 12. ožujka 2023. godine.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content