Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba o dr. Rudolfu Horvatu

Nakon Koprivnice i Varaždina, izložba o životu i djelu dugo prešućivanog hrvatskog povjesničara dr. Rudolfa Horvata (Koprivnica, 14. ožujka 1873. - Zagreb, 25. svibnja 1947.) otvorena je i u Čakovcu. U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, Horvatov opus predstavili su autori stručne koncepcije izložbe i tekstova: viši kustos Muzeja grada Koprivnice, Dražen Ernečić, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin Spomenka Težak te viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak.

Posjetitelje je pozdravila ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a samu izložbu otvorio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini. Autori izložbe predstavili su dr. Rudolfa Horvata s aspekta njegova zasebnog doprinosa povijesti Koprivničkog kraja, Grada Varaždina i Međimurske županije. Ana Šestak je u svom izlaganju, među ostalim, citirala hrvatskog književnika i predsjednika čakovečkog ogranka Matice hrvatske, prof. dr. Zvonimira Bartolića, koji je u svojoj uvodnoj napomeni pretiska Horvatove „Poviesti Međimurja“ iz 1993. godine napisao da smo „svi mi, netko više netko manje, svoja prva znanja o Međimurju, znanja o njegovoj teškoj povijesti, stjecali od Rudolfa Horvata“. I doista, nastavila je Šestak, usprkos nekim njezinim nedostacima, i danas gotovo svi koji pišu o povijesti Međimurja konzultiraju ovu knjigu čije je prvo izdanje tiskano prije više od jednog stoljeća.

Kako je na otvorenju istaknuto, dr. Rudolf Horvat je u svom polustoljetnom radu stvorio ogroman pisani i govorni opus o kojem najbolje na slikovit način govore sljedeće brojke: objavio je 56 knjiga iz hrvatske povijesti, što je u prosjeku nešto više od jedne knjige godišnje, u brojnim i raznim novinama i stručnim časopisima objavio je više od 1200 povijesnih članaka, što je iznosilo dva naslova mjesečno te je diljem Hrvatske održao više od 2000 predavanja, gotovo jedno predavanje tjedno. U svom rodnom gradu Koprivnici održao je niz predavanja te napisao i objavio prvu knjigu iz povijesti Koprivnice: „Poviest slob.i kr. grada Koprivnice“1943. godine.

Kao povjesničar napisao je i brojne knjige o povijesti hrvatskih gradova a među njima i „Povijest grada Varaždina“ za koju je dovršio rukopis 1936. g., no knjiga je objavljena tek 1993. godine te također i rukopis 1938. za knjigu „Kulturna povijest grada Varaždina“ koja je objavljena 2020. godine. Od posebnog su političkog i društvenog značaja bile i njegove knjige „Poviest Medjumurja“ 1908. i zatim dopunjeno izdanje te knjige „Poviest Međimurja“ 1944. g. U kontekstu vremena i političko-ratnih događanja u to vrijeme i jedna i druga poslužile su kao argumentacija da je Međimurje oduvijek bilo hrvatsko. „Povijest Međimurja“ objavljena je u najnovijem pretisku Matice hrvatske Čakovec 1993. godine.

Obilježavajući 75. godišnjicu njegove smrti Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin i Muzej Međimurja Čakovec organizirali su tematsku, povijesnu i memorijalnu izložbu s namjerom podsjećanja na njegov život i djelo. Izložba se može pogledati u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja do 11. studenoga 2022. godine.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content