Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba: Lončarska obitelj Lesjak - Izbor predmeta iz donacija članova obitelji Lesjak

Autor fotografija: Silvio Benč

Autor teksta: Zlatko Bacinger

U novoobnovljenom Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 13. listopada 2023., otvorena je izložba predmeta iz donacije članova obitelji Lesjak. Riječ je o jednoj od najpoznatijih obrtničkih familija s područja Međimurja čiju djelatnost možemo pratiti desetljećima. Lončarski obrt obitelji Lesjak nastavio se do danas zahvaljujući entuzijazmu unuke Đurđice Horvat, jedine međimurske lončarice, čije ime se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Danas nije toliko aktivna u izradi predmeta, koliko u neizmjernoj želji i trudu da putem edukacija i radionica svoja stečena znanja i vještine prenese na mlade naraštaje. Njezin trud i doprinos zapazila je te posebnom nagradom vrednovala i Međimurska županija. Đurđici je 2023. godine uručena posebna Povelja za nesebičan angažman i njegovanje tradicijskog lončarstva te promoviranje starog zanata.

Muzej Međimurja Čakovec svojim aktivnostima osobitu pozornost pridaje umijećima i vještinama pa nastoji njegovati dobre odnose i usko surađivati s ljudima koji njeguju i prenose taj oblik nematerijalne baštine. S Đurđicom Horvat surađujemo već dugi niz godina.

Iznenađujuće velik broj posjetitelja izložbe pozdravila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, a autorica postava i kataloga, viša kustosica Janja Kovač, među ostalim, je izjavila: 

„Lončarski proizvodi jedan su od najbogatijih segmenata predmeta u etnografskim zbirkama Muzeja Međimurja Čakovec. Radi se o ručno izrađenim i oslikanim predmetima izrađenima od gline aplikativne i dekorativne namjene. Njihova brojnost i raznovrsnost oblika, veličine, boja i ukrasa govori o tome da su predmeti bili u višestoljetnoj uporabi u međimurskim seoskim kućanstvima.

Izložbom „Lončarska obitelj Lesjak” javnosti predstavljamo predmete koje su izradili članovi obitelji Lesjak: Ivan Lesjak, Antun Lesjak i Đurđica Horvat (rođena Medlobi). Svi su oni povezani bliskim rodbinskim odnosima: Ivan i Antun su otac i sin, a Đurđica je Ivanova unuka, odnosno Antunova nećakinja. Ivan Lesjak prvi je lončar među njima, a ujedno i osoba koja je sina Antuna i unuku Đurđicu poučila lončarskom zanatu. U svemu tome veliku ulogu imala je i Ivanova supruga Julijana koja je aktivno sudjelovala u izradi lončarskih proizvoda, ali i prenošenju znanja. Lesjakova radionica bila je jedna od najpoznatijih u Čakovcu te su u njoj zanat učili i drugi čakovečki lončari poput Franje Magdalenića. 

Ovom izložbom slijedimo tradiciju predstavljanja značajnih donacija koja se njeguje unutar naše kuće. Na taj način javnosti predstavljamo dio našega fundusa, ali i javno zahvaljujemo donatorima što su Muzej Međimurja Čakovec prepoznali kao instituciju u kojoj će baština Međimurja biti na adekvatan način čuvana, istraživana i predstavljena javnosti“.

Đurđica Horvat je u svom obraćanju naglasila veliku ulogu i zasluge njezina ujaka i sestre, a osobito djeda „koji je uvijek bio uz mene, s velikim me zanosom podučavao lončarskoj vještini i nastojao mi usaditi ljubav prema tom prekrasnom zanatu. Zbog toga sam sanjala ovu izložbu i presretna sam što sada živim taj san“.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Međimurske županije, Grada Čakovca i Muzeja Međimurja Čakovec.  

Izložba Lončarska obitelj Lesjak može se razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec do 3. prosinca 2023.

Planirana su i beplatna vodstva za građanstvo u terminima: srijeda 25. 10. 2023. od 17 – 18 sati; srijeda 29. 11. 2023. od 17 – 18 sati.

Održat će se i popularno predavanje te turnir u igranju „Pamtilice“, edukativne igre koja je osmišljena na temelju izloženih predmeta. Za termine pratite muzejske najave.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content