Gdje prošlost poprima novu dimenziju

OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA ZORANA DURBIĆA - "NA GRANICI FIGURACIJE I APSTRAKCIJE"

U Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec u petak 17. ožujka 2023. godine otvorena je izložba grafika akademskog slikara i konzervatora-restauratora Zorana Durbića.

  • Izložbu ovog renomiranog zagrebačkog umjetnika čine ručno otisnute figuralne i apstraktne kompozicije linoreza u boji, drvoreza u boji te linoreza u crnoj boji. Durbićev umjetnički izričaj i vještina izvedbe grafita malih dimenzija i naklada odražava se ponajviše kod koloriziranih grafika. Tiskanjem, boje se ne preklapaju, već vrlo precizno dodiruju. U suštini njegove grafike imaju više od dvadeset boja (jedna čak trideset), svaka je zasebno otisnuta te gradirana od svijetle do tamnije u povezan, skladan i harmoničan odnos. Intrigantnosti njegova djela pridonose predimenzionirane grudi, nezgrapno tijelo i ruke koje nadjačavaju cjelokupnu kompoziciju te istaknute goleme oči....Rad u grafici podrazumijeva određenu razinu tehničkog znanja, sposobnosti i vještine, a da bi se njome uopće mogli uspješno koristiti u realizaciji svojih radova, potrebno je imati puno širu perspektivu za provedbu umjetničkog istraživanja i eksperimentiranja. Neimenovanim grafikama autor promatračima nudi slobodnu interpretaciju i doživljaj, napisala je, među ostalim, u predgovoru za katalog, kustosica izložbe i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović. 

Predstavljanje umjetnika i uvodno slovo održala je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, a Zoran Durbić ukratko je predstavio tehniku izrade svojih slika i grafika na osjetljivom i tankom japanskom papiru, istaknuvši kako se radi o procesu koji zahtijeva puno vremena i strpljenja. Izložba se može razgledati u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja do 17. travnja 2023. godine.  

                                                       ----------------------------

Zoran Durbić rođen je u Zagrebu 1958. godine. Diplomirao je 1986. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Đure Sedera. Od 1980. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu. Vlasnik je nekoliko likovnih nagrada. Živi u Zagrebu i radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu kao konzervator – restaurator.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content