Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba fotografija Maše Bajc: „Priroda stvari“

Autorica Maša Bajc predstavlja se publici s fotografskom izložbom ‘Priroda stvari’ u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Otvorenje izložbe upriličeno je u petak 11. studenog 2022. Već samo otvorenje bilo je vrlo posjećeno te se skupilo stotinjak Čakovčanaca kako bi podržali mladu umjetnicu.

Sam postav izložbe vrlo je neobičan i intrigirajući, s obzirom da se ne radi o klasičnom postavu fotografija obješenih na zid nego o instalaciji u prostoru popraćenoj tekstualnim dijelovima.  Radi se o konceptualnoj instalaciji koja se sastoji od više komponenti: tekstualnog uvoda u izložbu, zatim serije od 16 fotografija pričvršćenih obostrano na 8 stalaka koji slobodno stoje u prostoru te serije od 16 uokvirenih rečenica, zapisa.

Autorica nam izložbom prezentira svoje vlastito iskustvo hoda kroz prirodu, a tu šetnju sintetizirala je u instalaciju fotografija na stalcima, postavljajući ih na način da tvore put kroz izložbeni prostor. Ovdje je primarno u funkciji interakcije gledatelja s instalacijom što dodaje radu komponentu iskustva fizičkog kretanja kroz prostor i interakcije s radom.

Odrednica ovog rada prostor je livade – sjecišta prirodnog prostora s urbaniziranom periferijom grada. Autorica hodajući kontinuirano istražuje livadu u susjedstvu te ju koristi kao metaforu kako bi zabilježila odnos zajednice (kojoj pripada) prema prostoru i pejzažu. S obzirom da se radi prostorno o dijelu grada koji će uskoro biti urbaniziran i trasiran cestom sjeverne zaobilaznice, na izložbu možemo gledati kao na osobni hommage intimnom prostoru koji nestaje i koji će postati javan. Autorica fotografijama bilježi predmete uočene tijekom šetnji: odbačene predmete prirodnog i umjetnog porijekla, ali i prirodne pojave i mijene. Istražuje tragove i nepoznanice te svijet koji ostavlja tragove, stvari koje se bacaju i spaljuju, stvari koje su nekad nešto značile.

Maša Bajc rođena je 1980. godine u Čakovcu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Fotografiju je magistrirala 2010. na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, Savezna država New York. Trenutno radi kao fotografkinja i edukatorica u području fotografije (predavala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te vodila više fotografskih radionica). Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba se može pogledati do 4.12.2022. u radno vrijeme Muzeja za posjetitelje:

  • Ponedjeljkom od 10 – 18 sati
  • Utorak – petak od 08 do 18 sati
  • Subotom i nedjeljom od 10 – 14 sati
riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content