Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena arheološka izložba „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“

Od trenutka kad je postao svjestan samoga sebe i svoga postojanja čovjek si je postavljao filozofska pitanja na koja do danas nije našao odgovor: Tko smo? Odakle dolazimo? Kamo idemo? Kako trebamo živjeti? Metodom analogije, povijesna znanost nastoji na svoj način proniknuti u misterij tih pitanja, no jasne i nedvosmislene odgovore ostavlja otvorenima.


Važnu ulogu u „rekonstrukciji cjelokupnog života čovječanstva ima arheologija, znanost koja sustavno proučava i istražuje stare materijalne ostatke“. Ona nam pojašnjava i daje uvid u spomenuta pitanja, no odgovore svatko od nas mora pronaći sam. Posebno je zanimljiva prapovijesna arheologija te jedno od njezinih područja proučavanja – brončano doba. Njegovom pojavom prije nekoliko tisuća godina čovječanstvo je napravilo svojevrsni kvantni skok i krenulo prema ubrzanom napretku i tehnološkom razvoju.

Mjesto koje vas u sljedećih nekoliko tjedana može isprovocirati da se zamislite o tome tko smo i odakle dolazimo je Muzej Međimurja Čakovec. U prostoru njegova Izložbenog salona otvorena je dugo pripremana izložba “Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu”. Izložbu potpisuju viša kustosica i arheologinja MMČ-a Branka Marciuš te konzervatorice i arheologinje Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba Lea Čataj i Marijana Krmpotić.

Izložba tematizira pojavu brončanog doba, čijim nastankom se egalitarne zajednice postupno transformiraju u hijerarhijske, što otvara put podvajanjima i prvim ozbiljnijim sukobima zbog iskorištavanja prirodnih resursa, koji, kao što znamo, traju do današnjih dana. Postav se nakon toga okreće Međimurju te opisuje ovdašnje posebnosti vrlo bogatih brončanodobnih nalazišta. Sljedeće poglavlje odnosi se na građu u fundusu Muzeja Međimurja Čakovec. Ovaj dio opremljen je fotografijama, skicama i izlošcima originalnih predmeta. Na koncu se spominju i podrobnije opisuju novija arheološka istraživanja s poimence nabrojenim i opisanim nalazištima: Šenkovec-Čestinka; Nedelišće-Črečan; Turčišće-Močvare; Hodošan-Murščak; Domašinec-Gorica. Sve radove na nalazištima financiralo je Ministarstvo kulture i medija.

Otvorenje je održano u petak 16.12.2022. Nakon uvoda ravnateljice MMČ-a opširnije izlaganje održale su autorice postava: Branka Marciuš, Lea Čataj i Marijana Krmpotić.

Izložbu možete pogledati svaki dan do početka veljače 2023., od ponedjeljka do nedjelje, u radno vrijeme Muzeja, a katalog se može kupiti u muzejskoj suvenirnici. (ZB)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content