Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvoren 10. jubilarni Festival stripa u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja

Ovogodišnji festival udruge STRIPoblaČAK je započeo u subotu 30. 9. 2023. otvorenjem skupne izložbe na kojoj su predstavljeni radovi umjetnika, strip crtača, ilustratora i animatora koji su izlagali na festivalu proteklih devet godina. Izložba je postavljena i otvorena u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u čakovečkom Starom gradu.

Strip je umjetnički medij koji se nalazi na razmeđi triju umjetnosti: crteža odnosno likovne umjetnosti, književnosti i filma. Crtež je nesumnjivo njegova osnova, no čin pripovijedanja kroz slike koji se temelji na razvoju radnje i motivaciji likova približava strip književnosti, a način spajanja pojedinačnih prizora u sadržajno smisleni slijed čini ga bliskim filmskoj umjetnosti. Shodno tome, dobar strip crtač mora ovladati elementima svih triju umjetnosti i vrlo često umjetnici koji započnu kao crtači zađu u područje animacije, što je slučaj s brojnim autorima čiji su radovi izloženi.

Izložba je postavljena u dvije prostorije: u prvoj su zastupljeni autori čiji je rukopis više klasičan. Riječ je o već etabliranim autorima uz čije su stripove brojni odrastali, poput Julija Radilovića – Julesa, ili pak skupini Novi kvadrat koja je stremila tome da afirmira strip kao samostalan medij i odbaci etiketu šunda koja mu je bila nametnuta. Izloženi su i radovi pripadnika skupine Novi kvadrat koji su izgradili uspješne karijere što u Hrvatskoj, što u inozemstvu, a to su Krešimir Zimonić i Igor Kordej. Njihovi su radovi osnaženi slovenskim snagama, odnosno crtežima Zorana Smiljanića i Borisa Novaka, te radovima dizajnera Davora Schunka koji je većinu svojeg stvaralaštva – uz strip – posvetio ilustraciji.

U drugoj prostoriji zastupljeni su radovi autora koji crpe inspiraciju iz suvremene, urbane kulture. Autori koji su se među njima afirmirali kao uspješni strip crtači i animatori odnosno ilustratori su Irena Jukić-Pranjić, Matija Pisačić i Helena Klakočar-Vukšić. Posebno smo ponosni na radove mladih umjetnika s naše lokalne scene – Maje Horvat, Karla Križnika i Ree Preksavec.

Ovu izložbu su koncipirale i postavile povjesničarke umjetnosti Marta Horvat i Maja Žvorc.

Izložbu možete pogledati do 15. 10. 2023. u radno vrijeme muzeja.

Festival je otvorio župan Matija Posavec a gostima su se obratili Maja Žvorc, Josip Mihalković i Maša Hrustek Sobočan.

Ostala događanja koja su organizirana u sklopu festivala: u utorak, 3. listopada 2023. u zgradi Scheier biti će otvorenje izložbe mladog varaždinskog umjetnika Mihaela Bađuna, a u četvrtak, 12. listopada 2023. otvorenje izložbe poznatog dizajnera, ilustratora i strip crtača Mirka Ilića u Galeriji Centra za kulturu Čakovec. U sklopu festivala održat će se i radionica crtanja stripa te sajam stripova. Festival će se zatvoriti 14. listopada u zgradi Scheier uz projekciju odabranih animiranih filmova i promociju strip albuma Mirka Ilića „Iz povijesti ljudske gluposti“. (MG)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content