Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Obitelj Feletar donirala "Lafru" i "Šlape"

Na nedavnom predstavljanju časopisa Meridijani održanoj u Riznici Međimurja glavna urednica časopisa Petra Somek predala je ravnateljici MMČ-a Maši Hrustek Sobočan vrijednu donaciju u ime svoje obitelji Feletar. Radi se o pokladnoj maski „lafri“ iz Turčišća i paru „šlapi“ izrađenih od komušine u Donjoj Dubravi.

Oba predmeta od iznimne su vrijednosti za muzej. U Zbirci predmeta vezanih uz običaje i obrede čuva se dvadesetak maski „lafri“ koje predstavljaju najstariju tradiciju pokladnih maski u Međimurju. Tradicija nošnje maski „lafri“ vrlo je živa u Turčišću i okolnim mjestima te se primjerci iz privatnog vlasništva rijetko otkupljuju. Donirana maska sjajno je očuvani primjer „lafre birkon“ s prirodnim rogovima ovna, naglašenim nadočnim lukovima, izbočenim jagodicama obojenima u i dalje intenzivnu crvenu boju te istaknutom „lampom“ s pokretnim donjim dijelom.

„Šlapi“ izrađeni od komušine su prvi takav predmet u našem fundusu; dosad smo imali smo kalupe uz pomoć kojih su se „šlapi“ izrađivali. Donirane „šlape“ ručno je od komušine („šemetinja“). izradila Veronika Vučenik iz Donje Dubrave. „Šlape“ su se izrađivale jednako kao i cekeri, no za razliku od cekera, šlape danas više gotovo nitko ne izrađuje, a postojeći predmeti su uništeni uslijed korištenja te bacani u smeće.

Oba predmeta materijalni su aspekti nematerijalne baštine koju predstavljamo u „Riznici Međimurja“. Obitelji Feletar, porijeklom iz Donje Dubrave, zahvaljujemo na vrijednoj donaciji i prepoznavanju muzeja kao pravog mjesta za trajnu pohranu predmeta iz međimurske baštine.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content