Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Obitelj Feletar donirala "Lafru" i "Šlape"

Na nedavnom predstavljanju časopisa Meridijani održanoj u Riznici Međimurja glavna urednica časopisa Petra Somek predala je ravnateljici MMČ-a Maši Hrustek Sobočan vrijednu donaciju u ime svoje obitelji Feletar. Radi se o pokladnoj maski „lafri“ iz Turčišća i paru „šlapi“ izrađenih od komušine u Donjoj Dubravi.

Oba predmeta od iznimne su vrijednosti za muzej. U Zbirci predmeta vezanih uz običaje i obrede čuva se dvadesetak maski „lafri“ koje predstavljaju najstariju tradiciju pokladnih maski u Međimurju. Tradicija nošnje maski „lafri“ vrlo je živa u Turčišću i okolnim mjestima te se primjerci iz privatnog vlasništva rijetko otkupljuju. Donirana maska sjajno je očuvani primjer „lafre birkon“ s prirodnim rogovima ovna, naglašenim nadočnim lukovima, izbočenim jagodicama obojenima u i dalje intenzivnu crvenu boju te istaknutom „lampom“ s pokretnim donjim dijelom.

„Šlapi“ izrađeni od komušine su prvi takav predmet u našem fundusu; dosad smo imali smo kalupe uz pomoć kojih su se „šlapi“ izrađivali. Donirane „šlape“ ručno je od komušine („šemetinja“). izradila Veronika Vučenik iz Donje Dubrave. „Šlape“ su se izrađivale jednako kao i cekeri, no za razliku od cekera, šlape danas više gotovo nitko ne izrađuje, a postojeći predmeti su uništeni uslijed korištenja te bacani u smeće.

Oba predmeta materijalni su aspekti nematerijalne baštine koju predstavljamo u „Riznici Međimurja“. Obitelji Feletar, porijeklom iz Donje Dubrave, zahvaljujemo na vrijednoj donaciji i prepoznavanju muzeja kao pravog mjesta za trajnu pohranu predmeta iz međimurske baštine.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content