Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Nova nagrada prisligla u Muzej

U utorak, 12. prosinca 2023. godine, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je svečanost u povodu dodjele nagrada za muzejska ostvarenja u 2022. godini te nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva.


Među nagrađenima za prošlogodišnja muzejska ostvarenja bila je i naša Janja Kovač, viša kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec.

Dodijeljeno priznanje odnosi se na njezino sudjelovanje u projektu istraživanja nematerijalne baštine Međimurja i, kao krajnji rezultat tog rada, monografiju objavljenu krajem prošle godine pod nazivom „Nematerijalna baština Međimurja“. Janja je u knjizi detaljno opisala devetnaest dobara s aktivnim nositeljima vještina na području Međimurja.

Knjiga je zamišljena kao popularno štivo za široko čitateljstvo s ciljem upoznavanja pojma nematerijalne baštine te prisutnih dobara na području Međimurja. Stoga nije opterećena znanstvenim aparatom, već se na kraju knjige nalazi popis preporučene literature za svako pojedino dobro ukoliko netko želi nastaviti istraživati neku od tema. Kako bi bila dostupna što široj publici pisana je dvojezično (hrvatski i engleski jezik). Uz tekst o svakom pojedinom dobru, knjiga je bogato opremljena visokokvalitetnim fotografijama nositelja vještina fotografiranima prema uputama autorice kako bi se u njima uhvatila srž nematerijalne baštine. Gdje god je to bilo moguće, fotografirani su nositelji vještina u svom prirodnom okruženju, odnosno okruženju u kojem prakticiraju pojedine vještine, umijeća i znanja. Nastanak takvih fotografija iziskivao je pomno promišljen cilj knjige i usku suradnju autorice s odabranim fotografom. Svečana promocija knjige održana je 5. prosinca 2022. godine u Multimedijalnoj dvorani „Riznice Međimurja“.

Janji Kovač je nagradu uručila predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec.

Čestitke kolegici Janji na još jednoj nagradi!

(foto: Andrej Švogar, Gradski muzej Varaždin)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content