Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Noć muzeja 2023. oborila dosadašnje rekorde po posjećenosti

U petak, 27. siječnja 2023., Muzej Međimurja otvorio je svoja vrata u 18. po redu Noć muzeja. Hrvatsko muzejsko društvo ovogodišnjoj manifestaciji dalo je temu Muzeji su važni, a s njome i važnu poruku koja ističe muzeje kao čuvare kulturne baštine. Noć muzeja ponovo je pokazala koliko je i našim ljudima važno nasljeđe koje baštinimo te je Muzej bio stjecištem generacija sve do duboko u noć.


Muzej Međimurja Čakovec u ovogodišnjoj Noći muzeja oborio je svoj rekord posjećenosti s ukupnom brojkom od 3 800 posjetitelja. Tome možemo pripisati činjenicu da se u protekle dvije godine radi pandemije koronavirusom ta manifestacija održavala u vrlo smanjenom obliku, 2021. godine samo online, bez stvarnih posjeta, a 2022. uz kontrolu covid-putovnica i ograničavanje broja ljudi, što je samo po sebi smanjilo broj dolazaka. No, tu je i činjenica da je stalni postav Riznice Međimurja relativno novijeg datuma te da ga nisu svi Međimurci stigli pogledati, a Noć muzeja idealan je motiv za besplatan posjet novom muzeju.

U Muzeju Međimurja pripremili smo bogat program koji je počeo već od jutarnjih sati. U dva termina održana je muzejska radionica pod nazivom "Zvukovi oko nas" na kojoj su sudjelovali učenici I. i III. osnovne škole Čakovec, a vodila ih je profesorica čakovečke gimnazije Melita Sambolek. Djeca su kroz igru i pokuse učila kako nastaje zvuk i kako ga čujemo. Pomoću digitalnih alata prezentirano im je kako nastaje zvučni val i kako glasan zvuk može biti. Potom su izrađivali jednostavna glazbala, povezivali fizičke koncepte o zvuku s nastankom glazbala i uređaja za reprodukciju zvuka te na koncu u muzejskim postavima tražili izloške vezane uz zvuk. I sve to usred bijela dana na dan Noći muzeja.

Službeno otvorenje Noći muzeja uslijedilo je u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja. Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da je naš novi Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja u još jedno izdanje Noći muzeja ušao nagrađen najvišim priznanjem struke za najbolji stalni postav u Hrvatskoj.

Otvorenje Noći muzeja ujedno je bilo i otvorenje Izložbe dječjih radova s likovnog natječaja na temu: „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“. Iako je materijal za izradu radova bio zadan i nimalo lagan, naime, radilo se o žici kojom su se morale izraditi replike brončanodobnog nakita (ogrlica, prsten, narukvica ili naušnice), na natječaj je pristiglo čak 185 radova! Najbolji radovi su nagrađeni u pet kategorija: vrtići, niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole, srednje škole, djeca s posebnim potrebama. Pristigli su nam radovi čak i iz Varaždina. Nagrade je najboljima uručio župan Matija Posavec. Izložbu su otvarale Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica muzeja, Branka Marciuš, voditeljica Arheološkog odjela muzeja i Ines Virč, muzejska pedagoginja.

U Muzejsko-informativnom centru (MIC) u 18:30 sati otvorili smo izložbu Gospodarske škole Čakovec pod nazivom: „U potrazi za idejama: GŠČ@MMČ“. Izloženi radovi nastali su kao rezultat sudjelovanja učenika na raznim radionicama u muzeju te su inspirirani posjetima muzeju. Izložbu su otvarali: Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica muzeja,  Vesna Stunković, ravnateljica škole, Ana-Marija Bogdanović, prof. savjetnik te međimurski župan Matija Posavec.

Kao dio programa ovogodišnje Noći muzeja u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u 19 h održano je predavanje na temu: „Brončano doba u Međimurju“. O ovoj temi izlagale su renomirane konzervatorice i arheologinje Hrvatskoga konzervatorskog zavoda iz Zagreba, Lea Čataj i Marijana Krmpotić, koje zadnjih desetak godina provode arheološka istraživanja na području Međimurja. Svojim izlaganjem prezentirale su arheološke metode istraživanja lokaliteta i datiranja pronalazaka, uz detaljniji prikaz prethistorijskih nalazišta na području međimurskih mjesta: Sveti Martin na Muri, Domašinec, Črečan, Turčišće. Predavanje je bilo dio popratnog programa izložbe „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“ autorice Branke Marciuš, više kustosice i arheologinje Muzeja Međimurja Čakovec. Autorica izložbe uvodno je najavila predavanje.

Samu izložbu možete pogledati još do 5. veljače 2023. u Izložbenom salonu našeg muzeja.

Posjetitelji su razgledali sve raspoložive stalne postave muzeja, Izložbu radova pristiglih na natječaj za preuređenja Trga Republike grada Čakovca i već spomenutu Izložbu „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“.

Kakva je bila atmosfera na Noći muzeja pogledajte na mrežnim stranicama u našoj galeriji fotografija.

Autor fotografija: Silvio Benč

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content