Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Noć muzeja 2022. u Muzeju Međimurja Čakovec Tema: Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize

Vrijeme događanja: petak, 28. 1. 2022., od 09 do 00 h
Slobodan ulaz za sve građane: 18 – 00 h
Mjesto događanja: stalni postavi Riznice Međimurja i palače Staroga grada Zrinskih; izložbeni salon, multimedijalna dvorana, Muzejsko-informativni centar

Posjet svim stalnim postavima i izložbenom salonu u Noći muzeja je besplatan! Za ulaz u muzejske postave potrebno je predočiti valjanu Covid potvrdu.

Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. po redu Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo „online“ programima, cijepljenje građana i uvođenje Covid potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru.

Ovogodišnji program Noći muzeja prilagođen je osnovnoj temi „Muzeji između stvarnog i digitalnog“. Iako će stalni postavi našega muzeja za posjetitelje biti otvoreni uz besplatan razgled od 18 sati, s programom za ciljane skupine školske djece krećemo već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu „Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale“ vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu „Mini hologram i digitalno u muzeju“ vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek. Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, Riznica Međimurja i Izložbeni salon s tematskom izložbom „Tibeti u Međimurju i Podravini“. U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Detaljan program:

 1. Radionica „Mini hologram i digitalno u muzeju“
  u dva termina: 9 – 10.30 h i 10.30 – 12.00 h
  Muzejsko-informativni centar (MIC)
  voditeljica: Melita Sambolek, prof. Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec
  *radionice u dogovoru sa školamaRadionica za učenike osnovnih škola na kojoj će djeca upoznati digitalne sadržaje u muzeju, s osobitim obzirom na hologram. Učenici viših razreda svoj će mini hologram i izraditi, dok će mučenicima nižih razreda biti prikazana izrada mini holograma, a predavanje i radionica obuhvatit će i druge digitalne sadržaje u Muzeju Međimurja Čakovec.
 2. Radionica „Upoznaj Stari grad kroz VR i hololens naočale“
  u dva termina: 13.30 – 15 h i 15.30 – 17 h
  Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja
  voditeljica: Ines Virč, muzejska pedagoginja
  *radionice u dogovoru sa školamaRadionica za učenike osmih razreda osnovne škole na kojoj će upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). VR naočale nude panoramski pogled iz zraka na Stari grad Čakovec i okolni park i virtualnu šetnju kroz nove stalne postave Riznice Međimurja. HoloLens naočale pak omogućuju upoznavanje arhitekture čakovečkog Starog grada i njegovu virtualnu izgradnju. Napomena: navedene naočale namijenjene su korisnicima starijim od 13 godina. Na radionici učenici će uz stručno vodstvo i pod nadzorom upoznavati i koristiti novu tehnologiju.
 3. Otvorenje Noći muzeja uz promociju Knjige legendi i turističkog proizvoda projekta „Living castles“
  Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja u 18 hJeste li čuli koju legendu o tajnim stanovnicima dvoraca? Znate li da svaki dvorac ima svoje neobične stanovnike. Pridružite nam se na promociji Knjige legendi i saznajte muzejske tajne iz 7 različitih dvoraca: Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvor Veliki Tabor, dvorac Oršić, dvorac Rakičan, Ptujski dvorac i Celjska utvrda. Za promociju tih dvoraca osmišljena je dječja slagalica/puzzla sastavljena od 7 dijelova sa zanimljivim prikazima svakog dvorca. Dijelove slagalice skupljate prilikom posjeta svakom pojedinom dvorcu/muzeju. Nakon što skupite svih 7 dijelova slagalice na dar dobivate maskotu projekta Living castles, malog simpatičnog duha igračku.
  Posjetiteljima će se uz to ukratko predstaviti i druge aktivnosti realizirane uz projekt Living castles.
 4. Besplatan razgled svih stalnih i izložbenih postava za posjetitelje
  Palača, Riznica Međimurja i Izložbeni salon (izložba „Tibeti u Međimurju i Podravini“) od 18 h do 00 h
 5. Posjeti Punkt mješovite i virtualne stvarnosti:
  „Stari grad kroz VR i HoloLens naočale“ za sve posjetitelje

  Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja od 19 h do 00 hSvi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti. Napomena: navedene naočale namijenjene su korisnicima starijim od 13 godina.
riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content