Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Najava izložbe grafika Zorana Durbića - Na granici figuracije i apstrakcije

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Muzeja Međimurja Čakovec
Trajanje izložbe: 17. ožujka – 17. travnja 2023.
Otvorenje: petak, 17. ožujka 2023. u 18,00 sati


Izložba grafika akademskog slikara i konzervatora-restauratora Zorana Durbića predstavlja specifičnu likovnu cjelinu njegova bogatog opusa, izvedenu u grafičkoj tehnici visokog tiska. Čine ju ručno otisnute figuralne i apstraktne kompozicije linoreza u boji, drvoreza u boji te linoreza u crnoj boji. Svaka je diferentna u tehničkom pristupu, pripremnom crtežu, materijalu, a ponajviše likovnom karakteru djela - izraženiji ili manje izraženiji odnos ploha-linija, punoprazno te gradacije boja. Tome je prethodilo likovno razumijevanje forme i potpuno baratanje grafičkim postupcima inspiriranim crtežom i slikarstvom. Dugotrajna priprema zahtijevala je razmišljanje o zrcalnosti i grafici kao alatu za neposredno otiskivanje umjetničkih djela, od kojih je manji dio apliciran na tankom shio-hara japanskom papiru.

Durbićeva ozbiljnost i disciplina, sposobnost te vještina izvedbe grafika malih dimenzija i naklada, odražava se u najviše kod koloriziranih grafika. Tiskanjem, boje se ne preklapaju već vrlo precizno dodiruju. U suštini imaju preko dvadesetak boja (jedna čak i tridesetak), svaka je zasebno otisnuta (rad na principu nova boja - nova ploča linoleuma ili drveta) te gradirana od svijetle do najtamnije u povezani, skladan i harmoničan odnos. S druge strane, autorov se crtački pristup osjeća kod grafika u crnoj boji. Hladna mističnost oštrijih i isprepletenih linija glavna je nit vodilja čime je izvukao na površinu mogućnost rada i specifičnost materijala koju nudi linorez. Dodatan izazov ispitivanja vlastite sposobnosti, stavio je pred sebe izrezujući na linoleumu površine uokolo linije koje su ostale netaknute, tako da u reljefu ostanu tanke isprepletene linije čija se forma reflektira na grafički uradak.

U Čakovcu će se predstaviti s preko tridesetak djela eksperimentirajući razne mogućnosti rada koje nude linorez i drvorez - često na granici figuracije i apstrakcije. Neimenovanim grafikama autor dozvoljava slobodu spomenute granice te promatračima nudi slobodnu interpretaciju i doživljaj.

Zoran Durbić (Zagreb, 1958.) diplomirao je 1986. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Đure Sedera. Od 1980. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu. Ponosni je vlasnik nekoliko likovnih nagrada. Živi u Zagrebu i radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu kao konzervator – restaurator.

Izbor radova i predgovor za katalog napisala je kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content