Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Muzej Međimurja Čakovec u 2023. godini – godina novih nagrada

Zakon privlačnosti jasno kaže da privlačimo slične vibracije koje već proizvodimo. Kada nešto već imate lakše je generirati više takvih stvari. Prema tom principu obilje privlači obilje, a u našem slučaju jedna nagrada privukla je još novih. Kada smo u 2022. godini dobili nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji stalni postav „Riznice Međimurja“ u Hrvatskoj, bili smo uvjereni da je to vrhunac priznanja i kraj našeg puta. No, ispostavilo se da je to tek bio početak.


U 2023. godini nagrade i nominacije nastavile su se prilijevati u našem smjeru. Stari grad Čakovec tako je primio nagradu „Zlatni“ pin koju Google dodjeljuje u kategoriji „Dvorci i palače“. Odabrani su oni koji su dobili najvišu ocjenu korisnika Google Mapsa, kako su sami napisali u obrazloženju: „najveličanstvenije i najimpresivnije povijesne lokacije koje svojim jedinstvenim izgledom i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske“. Tako se Čakovec našao u društvu velikana poput dvorca Trakošćan, dvorca Eltz u Vukovaru, Trsatskog kaštela, Dvorca Veliki Tabor, Starog grada Ozalj, kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu, Frankopanskog kaštela u Krku te Dioklecijanove palače i palače Sponza u Dubrovniku. Nadalje, na prvom festivalu turističkog i etno filma „TEF fest-u“ održanom u Krku, od 124 prijavljena filma, stručni žiri dodijelio je Muzeju Međimurja čak dvije nagrade. Prva nagrada došla je u kategoriji „Najbolji etno serijal“ za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja, dok je film „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ osvojio pojedinačnu nagradu u kategoriji najbolja glazba. Glazba koja je osvojila žiri je moderna obrada međimurske narodne pjesme „Ptica vuga“ koju potpisuje Bojan Miljančić. Projekt dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja započela je 2017. godine viša kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač, koja je nagrade i preuzela. Produkciju filmova zajednički potpisuju Muzej Međimurja Čakovec i LM Komunikacije ili Studio „Reci Da“. Pred sam kraj 2023. godine obradovale su nas još dvije vijesti: višoj kustosici Janji Kovač Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Godišnju nagradu u kategoriji za istraživački rad koji je rezultirao knjigom „Nematerijalna baština Međimurja“. I kao šećer na kraju, primili smo službenu obavijest od Europskog muzejskog foruma da je Muzej Međimurja Čakovec nominiran u finale za Europski muzej godine (EMYA), najstariju i najugledniju europsku muzejsku nagradu. Pobjednici će biti objavljeni na godišnjoj konferenciji EMYA2024 koja će se održati od 1. do 4. svibnja 2024. u Portimãu u Portugalu. Čak ako nagradu i ne dobijemo, sama nominacija za ovakvu prestižnu nagradu nama je velika potvrda da naš muzej djeluje po vrhunskim europskim standardima.

Prošla 2023. godina i dalje je bila godina velikih građevinskih radova u Starom gradu u Čakovcu. Tijekom čitave godine izvodila se konstruktivna obnova sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače. Radovi su bili financirani u visini od 100% bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za Provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu. Muzeju Međimurja dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 3.584.118,87 eura, čime je odrađena statička sanacija dvaju krila ukupne bruto površina 3.015,45 m², od prizemlja, preko međukata, 1. kata, 2. kata do sanacije potkrovlja i zamjene krovišta. Kompletan projekt, još od faze prijave, radio se u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu, a izvođač građevinskih radova je domaća tvrtka Međimurje graditeljstvo d.o.o. U sklopu radova odrađena je i sanacijska obnova fasade pročelja i fasade atrija palače. No, već u drugoj polovici godini odrađena je i priprema projektne dokumentacije za novi investicijski projekt: „Energetska obnova Memorijalne kuće Ladislava Kralja Međimurca“ na adresi Ruđera Boškovića 7, Čakovec. Radi se o dislociranoj zbirci kojom upravlja Muzej, rodnoj kući našeg najpoznatijeg slikara koja je dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Čakovca. Radovi su predviđeni u 2024. godini.

Izložbeni program u 2023. započeli smo velikom izložbom „Djela iz donacije akademske slikarice Sunčanice Tuk“. Izloženo je četrdeset unikatnih radova na papiru u tehnici akvarela, tuša i akrilika te šest sitotiska koje je autorica poklonila u fundus našeg muzeja. Uslijedila je izložba grafika Zorana Durbića „Na granici figuracije i apstrakcije“. Povodom Dana županije otvorena je gostujuća izložba „Upoznajmo Frankopane“ kao dio suradnje koju naša „županija Zrinskih“ ostvaruje s primorskogoranskom županijom, „županijom Frankopana“. Uslijedila je ljetna izložba fotografija "Slika u slici" dvojice autora, Žorža Draušnika i Mire Martinića. Početkom rujna već nas je tradicionalno dočekao VIII. Zrinski Art Festival, s ovogodišnjom temom: Trash Art. Početkom jeseni otvorena je izložba povodom 10. jubilarnog festivala stripa, STRIPoblaČAK. Uslijedila je gostujuća dokumentarna izložba „Više od dužnosti, diplomati dobitnici medalje Pravednika među narodima“ nastala povodom Europskih dana židovske kulture i baštine, realizirana u suorganizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Židovske općine Čakovec. Muzej je ostvario suradnju s Gradskim muzejom Lendava u Sloveniji te je organizirana i postavljena retrospektivna izložba čakovečke slikarice Priske Kulčar u galeriji Sinagoge u Lendavi. Za kraj godine Muzej je priredio dvije velike tematske izložbe: „Lončarska obitelj Lesjak - Izbor predmeta iz donacija članova obitelji Lesjak“ te „Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein“

Od manifestacija imali smo rekordnu posjećenost Noći muzeja, potom manifestaciju „Mali školski kustosi“ povodom Međunarodnog dana muzeja na kojoj ostvarujemo odličnu suradnju s međimurskim školama, zatim sve popularniju natjecateljsku formu „Zrinijada“ koja je okupila čak trinaest škola s područja čitave Hrvatske na edukativnom kvizu i natjecanju u znanju o obitelji Zrinski. Bogat programom Festival znanosti Muzej je odradio u suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec. U suradnji s općinom Šenkovec organizirali smo Dan otvorenih vrata kompleksa svete Jelene u Šenkovcu. Povodom Dana europske baštine organizirane su dječje radionice i izložba radova za polaznike Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec.

Što se tiče našeg rada na promociji nematerijalne baštine Međimurja, ministrica kulture svečano nam je uručila povelju UNESCO-a povodom upisa Međimurske popevke na Reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, a organizirali smo i predstavljanje novog nematerijalnog dobra zaštićenog na području Međimurja, Črne pisanice. Muzej Međimurja Čakovec bio je jedan od organizatora prvog međunarodnog skupa „Nematerijalna kulturna baština u porječju Mure i Drave“ održanog u studenom 2023. godine.

Nismo zaboravili niti čakovečki Advent te smo svojim programom i božićnim uređenjem dvorišta Starog grada dali svoj obol gradskoj vizuri i događanjima.

I na kraju svega nabrojenog, važno je spomenuti i brojke, a one zaista nisu male. Posjećenost Muzeju uspjeli smo održati na visokoj brojci od 25 000 posjetitelja, imajući u vidu otegotnu okolnost da su početkom godine stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela u potpunosti maknuti radi radova. Posebno nas raduje i veseli činjenica da su izvrsno posjećeni naši pedagoški programi te smo ove godine imali čak 2486 djece polaznika muzejskih radionica.

U 2024. godinu ulazimo s novim izazovom, a to je okrugla 70. obljetnica našeg muzeja, a vas dragi naši posjetitelji, očekujemo na novim i zanimljivim programima koje vam spremamo.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica muzeja

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content