Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Muzej Međimurja Čakovec nagrađen na TEF festu

Prvi festival turističkog i etno filma „TEF fest“ premijerno je održan u Krku 4. i 5. listopada ove godine. Na festival su prijavljena 124 filma, a stručni žiri je za prikazivanje na festivalu odabrao 25 filmova u kategoriji etno te 52 u kategoriji turističkih filmova. Među odabranim filmovima su se našla i tri filma u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec: „Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju“, „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ i „Medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske“.


Na svečanoj dodjeli nagrada održanoj drugog dana festivala proglašeni su dobitnici nagrada. Muzej Međimurja Čakovec ponio je čak dvije nagrade.

Prva nagrada došla je u kategoriji najbolji etno serijal za serijal od 7 filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja. Projekt koji je započeo 2017. godine vodi viša kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač,  koja je nagradu i preuzela. U svim filmovima koji su ušli u glavni program festivala produkciju zajednički potpisuju Muzej Međimurja Čakovec i „Reci Da“.

Film „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ osvojio je nagradu u kategoriji najbolja glazba. Glazba koja je osvojila žiri je moderna obrada međimurske narodne pjesme „Ptica vuga“ koju potpisuje Bojan Miljančić.

U oštroj konkurenciji filmova snimanih uz puno veće financijske i logističke mogućnosti dobivene nagrade su potvrda da je kvalitetno osmišljen i kontinuirani rad prepoznat od struke. Svi prijavljeni filmovi nastali su u uskoj suradnji s nositeljima vještina po cijelom Međimurju te koristimo ovu priliku da im još jednom zahvalimo na vremenu i trudu koji su uložili u svo filmove iz serijala.

Projekcije filmova su pratile dvije panel diskusije; prvog dana pod nazivom „Otoci u struji“, a drugog „Baština i turizam“. Festival je organizirala udruga Tragom hrvatske baštine uz pokroviteljstvo Grada Krka i Turističke zajednice grada Krka. Zamišljen je kao promišljanje simbioze između turizma i kulturne, u prvom redu etnografske, baštine, razmjeni iskustva u promišljanju vizualne prezentacije pojedinih lokacija ili regija te kao mjesto okupljanje aktera s političke, gospodarske, turističke i kulturne sfere.

Sve filmove možete pregledati na Youtube kanalu Muzeja Međimurja Čakovec.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content