Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Konferencija za novinare u Muzeju Međimurja Čakovec

U srijedu, 13. prosinca 2023. godine, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen kalendar MMČ-a za 2024. godinu te početak i tijek energetske obnove rodne kuće slikara Ladislava Kralja Međimurca u Čakovcu.


Novinari su također upoznati i s drugim projektima obnove i revitalizacije kulturnih objekata te o najnovijem priznanju MMČ-a koje je od Hrvatskog muzejskog društva dobila viša kustosica Janja Kovač za monografiju Nematerijalna baština Međimurja. O tome su govorili su ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, međimurski župan Matija Posavec i direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. MENEA, Alen Višnjić.

Ravnateljica Hrustek Sobočan je istaknula da muzej već nekoliko godina izdaje tematski novogodišnji kalendar. Ove godine u kalendaru su po mjesecima prikazana djela akademskog slikara Ladislava Kralja Međimurca. Naime, kako je rekla, MMČ će doskora obilježiti 45-tu obljetnicu upravljanja njegovom rodnom kućom u kojoj je uređen ambijentalni postav i likovna galerija. Izbor Kraljevih djela potpisuje muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković, a grafički dio posla odradila je akademska slikarica Rusa Trajkova. Kalendar se može kupiti u muzejskoj suvenirnici po cijeni od deset eura. Ukupna cijena energetske obnove Kraljeve rodne kuće, nastavila je Hrustek Sobočan, iznosit će 226.402,54 eura, pri čemu je iznos prihvatljivih troškova 214.256,29 eura uz stopu sufinanciranja od 95%. Radovi će započeti na proljeće, financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a završetak se očekuje se tijekom proljeća 2026. godine. Administrativni voditelj projekta je Međimurska agencija d.o.o. MENEA, s kojom je MMČ izrađivao prijavu projekta. Inače, na projektu rade: direktor Alen Višnjić i viša stručna suradnica za energetiku Karla Novak i ravnateljica MMČ-a.

Maša Hrustek Sobočan osvrnula se i na godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva, koju je prije nekoliko dana na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dobila viša kustosica MMČ-a Janja Kovač. Župan Posavec naglasio je kako županija kontinuirano ulaže u projekte obnove spomenika kulture te je pohvalio Eriku Nađ Jerković na ideji i realizaciji kalendara, a Janji Kovač čestitao na dodijeljenoj nagradi.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content