Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Javno potpisivanje ugovora na radovima konstrukcijeske obnove palače Starog grada u Čakovcu

U utorak 17.1.2023. u dvorani za svečane namjene u Muzeju Međimurja Čakovec potpisani su ugovori o izvođenju građevinskih radova na palači Starog grada. Izvodit će se radovi konstruktivne obnove sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače.


Ugovor o izvođenju građevinskih radova u iznosu od 2.732.836,80 eura s PDV-om sklopljen je na temelju provedenog postupka javne nabave s domaćom tvrtkom Međimurje graditeljstvom, a ugovor je ispred izvođača radova s ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec potpisao predsjednik uprave Goran Knežević. Na temelju rezultata javne nabave sklopljen je i ugovor s tvrtkom Capital Ing d.o.o. iz Zagreba o obavljanju stručnog nadzora konstruktivnih radova u iznosu od 24.885,53 eura s PDV-om. Potpisnik ugovora je direktor Marko Jagačić. Tvrtka Capital ing potpisuje i ugovor za koordinatora II - Koordinatora zaštite na radu vezanog uz radove obnove palače Starog grada (MMČ) prema projektu obnove konstrukcije u iznosu od 3.375 eura s PDV-om.

Potpisivanju ugovora nazočili su i župan međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga. Kompletan projekt, još od faze prijave, radi se u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu. Međimurska županija u sklopu projekta provodi za muzejjavnu nabavu, za što je zadužena gospođa Lea Leček.

Od 2008. godine palača se kontinuirano obnavlja te su do 2019. godine statički sanirana dva krila, jugozapadno i jugoistočno, zajedno s glavnim i gospodarskim stubištem. Projektna dokumentacija statičke sanacije obuhvaćala je samo ta dva krila.

No, nakon potresa magnitude 6,2 prema Richteru s epicentrom u okolici Petrinje 29. prosinca 2020. godine, na palači su utvrđena veća oštećenja na nosivoj zidanoj konstrukciji. Glavnina ovih oštećenja je na 1. i 2. katu dva sjeverna krila, koja nisu bila obuhvaćena zadnjim radovima sanacije. Predmet ovih radova je stoga sanacija nastalih oštećenja u sjeveroistočnom i sjeverozapadnom krilu.

Radovi će se izvoditi prema projektu: „Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite palače Starog grada Čakovec (Muzej Međimurja Čakovec), Trg Republike 5, 40 000 Čakovec“ financiranom u visini od 100% bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. U sklopu projekta do sada je napravljena kompletna dokumentacija koja je obuhvaćala izradu: Elaborata postojećeg stanja SI i SZ krila palače, provedbu konzervatorsko-restauratorskih istraživanja dvaju krila palače i izradu konzervatorskog elaborata, izradu kompletnog projekta konstruktivne obnove dvaju krila s troškovnicima te konačno i izradu revizije projekta. Kompletan projekt, još od faze prijave, radi se u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu.

Kraj projekta predviđen je u roku trajanja Fonda, 31. lipnja 2023. godine.

Zahvaljujemo se našem osnivaču, Međimurskoj županiji te Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske na svesrdnoj pomoći i potpori.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content