Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Izložba fotografija - Maša Bajc „Priroda stvari“

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Trajanje izložbe: 11.11. – 4.12.2022.

Otvorenje: petak, 11.11.2022. u 18,00 h

Maša Bajc renomirano je ime u fotografskom svijetu na nacionalnoj razini, no osim u Hrvatskoj svoj kreativni trag ostavila je i na američkom tlu. Rođena Čakovčanka, nakon diplome na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upisuje magisterij fotografije na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, savezna država NY, SAD.  Sudjelovala je i u programu za nadarene umjetnike u Bronx Museum AIM programu u New Yorku za koji je dobila stipendiju. U Americi je provela 6 godina, a nakon povratka u Hrvatsku predavala je na Akademiji dramske umjetnosti i u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.  Često vodi razne fotografske radionice i niz godina se bavi fotografskom edukacijom. Od 2019. godine radi kao slobodni fotograf. Dobitnica je različitih priznanja od kojih se ističe Prix de la Photographie Paris i International Aperture Award. U radovima se često referira na povezanost ljudi, prirode i prostora.

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec predstavit će se domaćoj publici s fotografskom izložbom „Priroda stvari“. Radi se o konceptualnoj instalaciji koja se sastoji od više komponenti: tekstualnog uvoda u izložbu, zatim serije od 16 fotografija pričvršćenih obostrano na 8 stalaka koji slobodno stoje u prostoru te serije od 16 uokvirenih rečenica/zapisa.

Prvi i treći (tekstualni) dio rada služe kako bi se pobliže kontekstualizirale fotografije. Tekstualnim uvodom na zidu galerije autorica otkriva da su fotografski radovi nastali hodanjem, i to na točno određenoj mikrolokaciji, na livadi iza njezine kuće. Drugi dio izložbe, fotografije koje su nastale šetnjom, nisu šetnji bile svrha, već su samo dio mentalnog procesa poniranja u osobne asocijacije i memoriju putem fizičkog čina hodanja. Hodanje kao najlakši i najprirodniji oblik kretanja čovjeka, kao ponavljajući, motorički i dugotrajno mogući fizički ljudski čin koji ne zahtjeva mnogo koncentracije, upravo zbog svoje vrle jednostavnosti i mogućnosti izvršavanja na „autopilotu“, ostavlja prostora nesputanom poniranju u vlastitu samosvijest. Ova izložba i jest svojevrsni dnevnik ciklusa iz jednog perioda takvih „mentalnih vježbi“ uslijed hodanja.

Autorica nam izložbom prezentira svoje vlastito iskustvo hoda kroz prirodu, a tu šetnju sintetizirala je u instalaciju fotografija na stalcima, postavljajući ih na način da tvore put kroz izložbeni prostor. Šetnja kroz rad nije u potpunosti simulacija opisane autoričine šetnje, iako se referira na nju. Ovdje je primarno u funkciji interakcije gledatelja s instalacijom što dodaje radu komponentu iskustva fizičkog kretanja kroz prostor i interakcije s radom.

S obzirom da se radi prostorno o dijelu grada koji će uskoro biti urbaniziran i trasiran cestom sjeverne zaobilaznice, na izložbu možemo gledati kao na osobni hommage intimnom prostoru koji nestaje i koji će postati javan.

(Maša Hrustek Sobočan)

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content