Gdje prošlost poprima novu dimenziju

II. Zrinijada u MMČ-u

U petak, 10. lipnja 2022., od 10 do 16 sati u Muzeju Međimurja Čakovec održana je II. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske u znanju o povijesti obitelji Zrinski.

Hrvatski povijesni muzej, kao organizator, i Muzej Međimurja Čakovec kao suorganizator i domaćin ovogodišnje Zrinijade, za sudionike natjecanja priredili su edukativne materijale, brojna pitanja, kreativne zadatke, kviz i scenski prikaz o obitelji Zrinski uz svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada. U scenskom su prikazu glumili: Magda Karavanić, Ivor Miklošević, Leon Bošnjak, Petar Vlašić i Bruno Krištofić te najmlađa glumica, Amalija Jeđud, učenica 1. A razreda III. OŠ Čakovec. Scenski je prikaz pripremila Jelena Roboz, muzejska pedagoginja, koja je bila i pripovjedač.

U Hrvatskom povijesnom muzeju naglasili su kako je Stari grad Zrinskih u središtu grada Čakovca, u kojem danas uspješno djeluje Muzej Međimurja Čakovec, najbolje moguće mjesto za organizaciju Zrinijade te je svojim ambijentom dodatni poticaj mladim natjecateljima u znanju o hrvatskoj velikaškoj obitelji Zrinski.

Prošlogodišnja I. Zrinijada održana je povodom obilježavanja velikih jubileja Petra Zrinskog, ali je održana mrežnim putem zbog uvjeta nastalih uslijed pandemije izazvane virusom COVID-19, a u njoj je sudjelovalo devet natjecateljskih ekipa.

U ovogodišnjoj Zrinijadi sudjelovali su četveročlani timovi učenika i mentora iz osam osnovnih škola: I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Ane Katarine Zrinski iz Retkovaca, OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca, OŠ Petar Zrinski iz Jalžabeta, OŠ Slave Raškaj iz Ozlja i OŠ Štrigova.

Prvo mjesto osvojio je tim OŠ Slave Raškaj iz Ozlja, drugo je mjesto pripalo I. OŠ Čakovec, a treće III. OŠ Čakovec. Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju i popularizaciji povijesti slavne obitelji Zrinski i veselimo se novim susretima!

Ines Virč, muzejski pedagog

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 313 499
E. info@riznica.hr

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content