Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Europski Dan židovske kulture i baštine

Mjesto događanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja

Vrijeme događanja: 19. listopada 2023. u 18:00 sati 


  • IZLOŽBA, dokumentarna

„Više od dužnosti, diplomati dobitnici medalje Pravednika među narodima“

Svjetski centar sjećanja na holokaust u Jeruzalemu, Yad Vashem, osnovan je 1953. godine i od tada čuva uspomenu na prošlost, tumačeći njezino značenje budućim generacijama. Jedna od glavnih dužnosti Yad Vashema je izražavanje zahvalnosti Države Izrael i židovskog naroda onima koji su pomogli Židovima tijekom holokausta. Centar je 1963. godine pokrenuo projekt dodjele titule Pravednika među narodima onim ljudima koji su riskirali vlastite živote da spase Židove, u plemenitoj namjeri da ovjekovječe njihovo naslijeđe.

Zaključno s 2017. godinom, gotovo 27.000 žena i muškaraca iz svih dijelova društva, porijekla i vjera, iz preko pedeset zemalja svijeta, priznati su kao Pravednici među narodima. Među njima je i 36 diplomata koji su pokazali neustrašivost i ljudskost u razumijevanju i sućuti sa židovskim narodom tijekom holokausta.

  • VIDEO PREZENTACIJA popularnih židovskih pjesama uz recital na hrvatskom jeziku

Prof. dr. sc. Stjepan Heimer, član Židovske općine Zagreb 

Umirovljeni profesor u trajnom zvanju Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Heimer je tijekom svog profesionalnog života i rada kao liječnik, mnogobrojnim aktivnostima i angažmanom u suradnji s liječnicima i kineziolozima, uspio unaprijediti preventivno djelovanje u očuvanju zdravlja ljudi na višu i učinkovitiju razinu. Profesor Heimer je bio nositelj predmeta Medicina rada i Sportska medicina na poslijediplomskim studijima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavio je preko dvjesto znanstvenih i stručnih radova, autor je i koautor više sveučilišnih udžbenika. 

Član je Židovske općine Zagreb i amaterski član jedne dramske grupe seniora u Zagrebu u okviru koje je pripremio video prezentaciju desetak u nas popularnih židovskih pjesama koje slušateljima i gledateljima približava uz recital prijevoda hebrejskih, jidiš i ladino tekstova.

Program Europski dani židovske kulture i baštine realiziran je u suorganizaciji Veleposlanstva Države Izrael, Židovske općine Čakovec, Muzeja Međimurja, Grada Čakovca i Međimurske županije 

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content